De ce ar cumpara cineva BP?

Sambata, 17 Iulie 2010, ora 10:02
1662 citiri
De ce ar cumpara cineva BP?

British Petroleum (BP) este compania cu cea mai proasta imagine publica, fiind vinovata de una din cele mai mari catastrofe din istorie, in urma exploziei unei platforme petroliere ce ii apartinea, din Golful Mexic. Totusi, compania britanica este curtata atat de rivali, cat si de fonduri de investitii.

BP se afla in cel mai nefericit moment din cei 102 ani de istorie ai sai, dar zvonurile potrivit carora mai multe companii ar dori fie sa o cumpere, fie sa fuzioneze s-au inmultit si, mai mult, nu au fost negate de oficialii britanici.

Speculatiile au inceput pe 11 iulie, cand ziarul Sunday Times a publicat un articol in care surse din industria petroliera sustineau ca cei doi giganti din Statele Unite, Chevron si ExxonMobil, ar fi primit unda verde pentru negocierea unui contract cu BP, care ar fi evaluat compania britanica la aproximativ 100 de miliarde de dolari.

De altfel, directorii ExxonMobil au spus, in timpul unei intalniri cu actionarii, ca iau in considerare achizitionarea mai multor active BP, insa nu cred ca autoritatile americane ar accepta o astfel de tranzactie.

"Au spus ca, luand in considerare mediul politic si piedicile legislative, este putin probabil ca fuzionarea unor mari companii petroliere sa aiba loc", a declarat, pentru revista Time, Fadel Gheit, analist al pietei de profil de la Oppenheimer & Co., care a aranjat intalnirea dintre ExxonMobil si investitori.

De asemenea, oficialii BP au fost vazuti in Abu Dhabi, pentru negocieri cu mai multe fonduri de investitii, insa nu se stie daca este vorba doar de o finantare sau de negocierea unei preluari.

Prin urmare, de ce si-ar dori cineva sa cumpere BP? Raspunsul este simplu. In ciuda faptului ca imaginea sa este aproape distrusa, o eventuala unire a BP cu ExxonMobil sau cu Chevron ar crea o mega-companie, evaluata la aproximativ 400 de miliarde de dolari, care ar controla o mare parte din rezervele de petrol si gaze din intreaga lume.

Insa existenta unui asemenea gigant ar provoca si uriase probleme politice intre SUA si Marea Britanie. "Nu cred ca Guvernul american sau cel britanic ar permite cuiva sa cumpere BP", a spus Philip Weiss, analist la Argus Research.

Motivul? Politicienii s-ar teme de concedierile masive care ar urma unei asemenea tranzactii. De exemplu, dupa ce Exxon a preluat Mobil, aproximativ 50.000 de oameni au fost disponibilizati. "Nici un politician nu ar vrea sa fie asociat cu o astfel de decizie", a spus si Fadel Gheit.

Care este urmatorul pas pentru BP?

Costurile pentru curatarea petei de petrol din Golful Mexic
, in urma exploziei de pe 20 aprilie, ar putea ajunge la 60 de miliarde de dolari, o suma impartita intre costurile efective ale indepartarii petrolului si plata despagubirilor pentru cei afectati.

Potrivit estimarilor, petrolul s-a scurs in ocean cu o rata medie de 60.000 de barili pe zi.

Este o suma foarte mare, insa activele BP valoreaza 350 de miliarde de dolari, incluzand campurile petrolifere, rafinariile si retelele de benzinari. Astfel, compania poate supravietui financiar celui mai mare dezastru de acest gen.

Cu toate acestea, BP se resimte in urma calamitatii, iar proportia exacta va fi facuta publica pe 27 iulie, cand isi va publica raportul financiar trimestrial. Sigur este faptul ca averea sa a scazut dramatic fata de ultimul raport, din aprilie. La acea data, BP estima scurgerile de petrol la doar 1.000 de barili pe zi si isi asigura investitorii ca explozia platformei petroliere nu este o problema.

Insa, de aceasta data, toti actionarii vor dori sa stie exact cat a cheltuit BP pentru curatarea petei de petrol din Golful Mexic, mai ales ca pretul actiunilor companei a scazut cu 40 la suta de la incident. Cu alte cuvinte, 90 de miliarde de dolari au disparut in putin mai mult de trei luni. In plus, directorii BP au anuntat deja ca nu vor plati dividende in acest an si ca vor face reduceri drastice ale cheltuielilor.

Directorii BP ar putea, totusi, doar sa vanda cateva active majore, pentru a face rost de bani, pentru care multe alte companii rivale se vor "lupta", mai ales ca presedintele american, Barack Obama, a interzis forarea in Golful Mexic, pana se elucideaza motivele exploziei platformei petroliere BP.

Potrivit unor articole din presa straina, BP ar negocia vanzarea operatiunilor din Prudhoe Bay, in Alaska, catre Apache Corp, din Houston, pentru suma de 10 miliarde de dolari.

Achizitionarea unor bucati din BP, si nu a companiei in intregime, are avantajale sale: cumparatorul nu este nevoit sa preia uriasele responsabilitati legale ale companiei britatice, procesele urmand a dura cativa ani de zile, iar costurile ridicandu-se la cateva zeci de miliarde de dolari.

 

#active, #bp, #companie, #costuri, #cumparare, #petrol, #pierderi , #stiri Barack Obama