Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Yuanul, noua sperietoare globala - pericolul care pandeste economia Chinei

Yuanul, noua sperietoare globala - pericolul care pandeste economia Chinei


Urmatoarea surpriza de pe piata valutara ar putea veni de la yuanul chinezesc si nu este vorba de o surpriza placuta, considera analistii.

Ultimul raport al departamentului de analiza globala al Merrill Lynch Bank of America arata ca, in pofida declaratiilor optimiste ale oficialilor de la Beijing, riscul unei deprecieri a monedei din China este mai pregnant ca niciodata.

Raportul analistilor indica faptul ca in acest moment exista un risc deloc neglijabil ca guvernul de la Beijing sa recurga la o depreciere voita a monedei nationale, potrivit Market Watch.

Parghii economice ineficiente

Predictia celor de la Merrill Lynch este cumva in opozitie cu datele din trecut, deoarece guvernantii chinezi si oficialii bancii centrale au respectat intotdeauna prognozele emise pe canale oficiale.

De aceasta data insa, politica lor ar putea fi diferita, in conditiile in care optimismul de propaganda nu este sustinut de datele oficiale ale economiei chineze.

In acest inceput de an, datele economice din China arata o inrautatire constanta a peisajului economic si o lipsa de inspiratie in gasirea unor masuri stimulante pentru consumul intern.

Parghiile economice ale Beijingului, prin care guvernantii au generat cresterea economica din ultimele decenii, se dovedesc in acest moment ineficiente.

Reducerea dobanzilor bancare si a cerintelor de constituire a rezervelor bancare au dus la o crestere a creditelor acordate in ianuarie nemaintalnita in ultimii 5 ani si jumatate.

Cu toate acestea, contractarea masei monetare este privita cu ingrijorare de catre Beijing.

Conform raportului Bancii Centrale a Chinei remis vineri, 13 februarie, agregatul monetar M2 a avut in ianuarie o crestere de doar 10,8%, cea mai slaba din 1998 incoace.

Politica fiscala a Beijingului nu poate regla in totalitate acest impact asupra masei monetare, din pricina restrictiilor privind nivelul de indatorare al autoritatilor regionale.

Deprecierea, solutie de avarie

Expertii Merrill Lynch Bank of America cred ca Beijingul va fi fortat sa recurga la o depreciere voita a monedei nationale, pentru a-si pastra cota de piata la nivel global si a respecta prognozele de crestere economica si dezvoltare a pietei muncii in China.

Nu atat masura in sine este periculoasa, ci riscul ca guvernul chinez sa piarda fraiele in aplicarea acesteia, arata cei mai sceptici analisti.

Desi statul detine in continuare un control voalat asupra intregii economii din China, acest lucru nu este in masura sa reprezinte o siguranta in plus, ci tocmai un risc neprevazut in aplicarea unor masuri de devalorizare controlata.

Beijingul traseaza linii incurajatoare la suprafata economiei chineze, prin cresterea economica constanta, un bun joc in stabilirea dobanzilor de referinta, controlul capitalului si al influentei acestuia asupra valorii yanului.

Sub apele calme se ascund insa pericolele reprezentate de garantarea datoriilor de catre stat si lipsa oricarei intentii de a elimina tensiunile rezultate in piata.

Suprimarea socurilor minore zilnice din piata poate genera alte riscuri cu efecte mult mai grave.

Exemplele cele mai recente se intrevad in prabusirea pietei petrolului pe fondul unei lipse a cererii si evolutia derutanta a francului elvetian, dupa abandonarea pragului fix de tranzactionare in raport cu euro.

O prabusire necontrolata a yuanului ar putea avea efecte devastatoare pe piata globala prin prisma influentei economice a Chinei la nivel global.

Hong Kong a trait deja o astfel de experienta dramatica, in 1996, cand influenta economiei chineze asupra PIB din insula a crescut rapid de la 20% la 160%.

Masura nu ar aduce nicio imbunatatire a indicilor de capital, beneficiarii acesteia nefiind decat prea putin prezenti pe bursa.

Cu toate acestea, chiar daca deprecierea yuanului va afecta in prima instanta toti dependentii de valuta din China, se va gasi loc si pentru beneficiarii unei astfel de masuri.

Printre cei avantajati se numara exportatorii de echipamente de telecomunicatii si produse industriale.

Detinatorii unor monopoluri in piata, asa cum sunt firmele din sectorul agroalimentar al lactatelor, vor fi imuni la o astfel de masura, iar multinationalele prezente in China vor fi mai bine pozitionate in cazul unei devalorizari a yuanului.

Efecte globale

Printre primele piete afectate in cazul unei deprecieri necontrolate a yuanului se numara si zona euro.

Aflata deja intr-un punct crucial, prin riscul crescut de iesire al Greciei din comunitate, moneda unica europeana mai are cateva potentiale pericole de infruntat in aceasta perioada, iar socul yuanului nu a fost deocamdata luat in calcul, arata agentia Reuters.

"Piata este increzatoare astazi ca negocierile dinre ministrii din zona euro se vor incheia cu o rezolutie de extindere a ajutorului financiar acordat Greciei", arata Koichi Takamatsu, seful operatiunilor Forex din cadrul Nomura Securities.

Pe acest fond optimist, euro s-a apreciat cu 0,2% in fata dolarului american pe piata din SUA.

In acelasi timp, analistii Barclays considera ca, indiferent de rezultatul negocierilor Grecia-UE, perioada de volatilitate a monedei europene nu s-a incheiat.

O iesire a Greciei din zona euro inseamna un soc puternic transmis pietelor globale, insa chiar si anihilarea precolului Grexit anunta aparitia altor crize la orizont.

"Acordarea unor concesii semnificative pentru Grecia nu va face decat sa creasca riscul ca Spania sa urmeze acelasi model, fapt ce va presa si mai mult moneda europeana", arata reprezentantii Barclays.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 7433 ori