Euro se depreciaza fata de dolar din cauza lipsei de solutii din partea BCE

Vineri, 03 August 2012, ora 10:00
1314 citiri
Euro se depreciaza fata de dolar din cauza lipsei de solutii din partea BCE

Moneda europeana s-a depreciat fata de majoritatea valutelor, dupa ce, in cadrul conferintei de joi, presedintele BCE, Mario Draghi, nu a oferit solutii imediate pentru rezolvarea crizei, asa cum si-ar fi dorit investitorii.

Conform declaratiilor lui Draghi, BCE nu va incepe imediat achizitia titlurilor de stat, ceea ce i-a dezamagit pe jucatorii din piata, care au cerut constant, in ultimele luni, repornirea programului de cumparare de obligatiuni, sistat in luna martie, scrie Financial Times.

Cursul a coborat sub pragul de 1,22 dolari/euro, dupa ce a pierdut 0,6% din valoare, pana la cotatia minima a ultimei saptamani, de 1,2132 dolari/euro. Deprecierea vine dupa ce investitorii din piata se aratasera optimisti vizavi de posibilele masuri ale BCE, ca urmare a declaratiilor lui Mario Draghi ca institutia financiara europena este dispusa sa faca tot ce e nevoie pentru a salva euro.

BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi

Mario Draghi a declarat, joi, ca Bundesbank isi pastreaza precautia vizavi de orice fel de cumparare de titluri de stat din partea Bancii Centrale, desi a lasat sa se inteleaga ca s-ar putea lua o serie de decizii de politica monetara in urmatoarele saptamani.

De asemenea, BCE a mentinut dobanda cheie la 0,75%, conform asteptarilor majoritatii analistilor din piata, dupa ce, in iulie, a coborat dobanda de politica monedara cu 0,25 puncte procentuale.

"Presedintele BCE a lasat sa se inteleaga ca orice fel de actiune de politica monetara poate fi luata in urmatoarele saptamani dupa ce se clarifica o serie de proceduri. Acest lucru a fost dezamagitor pentru investitorii care vroiau actiunea imediata a BCE", a spus un analist al Citi Bank, Valentin Marinov.

Dolarul s-a apreciat fata de majoritatea valutelor, revenindu-si, dupa ce lipsa de actiune a Fed din aceasta saptamana afectase cursul valutar. Cu toate acestea, problemele zonei euro au impins multi jucatori din piata catre moneda americana.

#depreciere euro dolar, #curs euro dolar, #curs valutar euro dolar , #Curs valutar