Dolarul, la un pas de prapastie: Statele americane isi creeaza propriile monede din aur

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 15:01
4237 citiri
Dolarul, la un pas de prapastie: Statele americane isi creeaza propriile monede din aur

Ingrijorati ca Rezervele Federale si dolarul american sunt pe marginea prapastiei, un numar tot mai mare de state americane se gandesc sa adopte noi monede facute din aur si argint.

Oficialii din 13 state, printre care Minnesota, Tennessee, Iowa, Carolina de Sud si Georgia, au inceput demersurile pentru a capata drept de emisiune de moneda proprie, potrivit CNN Money

"In cazul in care va aparea hiperinflatia sau orice alta criza legata de prabusirea Federal Reserve, economia privata va fi cuprinsa de haos", spune reprezentantul Carolinei de Nord.

Spre deosebire de comunitatile individuale, care isi pot crea propria valuta - atat timp cat este vizibil diferita de dolar - Constitutia americana interzice statelor sa isi tipareasca proprii bani. Totusi, aceeasi Constitutie permite statelor "sa bata moneda de aur si argint pentru a-si plati datoriile".

Ceea ce se dovedeste suficient pentru a incepe sa foloseasca aceasta varianta.

Utah a devenit primul stat care a introdus propria valuta alternativa, in martie anul trecut, cand guvernatorul statului a aprobat un proiect de lege care recunostea monedele de aur si argint drept o forma acceptabile de plata.

Astfel, un locuitor al statului Utah ar putea, pe bazele unui contract, sa isi vanda masina pe 10 uncii de aur. In mod similar, un prestator de servicii poate fi recompensat in aur sau argint.

Republicanii din statul Washington au urmat si ei traseul omologilor din Utah si au introdus un proiect de lege, care prevede ca orice plata poate fi facuta in monede de aur sau argint. Minnesota, Iowa, Georgia si Idaho iau in calcul aceeasi idee.

Americanii ar putea ajunge sa achite cu aur de la micile cumparaturi din supermarketuri pana la achizitiile de automobile din reprezentantele auto. Cea mai mare problema ar fi una de siguranta: cu o rata a criminalitatii in crestere, nu multi vor avea curajul sa umble cu metale pretioase zornaind in buzunar.

Este foarte probabil ca statele sa creeze conturi electronice pentru tranzactiile cu monede. Utah dezvolta deja un sistem in care clientii pot folosi carti de debit corelate cu detinerile de aur. Cand un client plateste cu cardul, aurul fizic se transfera catre vanzatorul implicat in tranzactie.

Viitorul monedei americane

Propunerile statelor americane au castigat adepti printre republicani si membri ai miscarii "Tea Party", care ar sustine o reintoarcere la standardul aur, la nivel federal. Asta ar insemna ca dolarul va trebui sa fie sustinut de rezervele in aur.

Este de ajuns ca doua sau trei state sa implementeze o noua moneda, pentru ca miscarea sa se transforme intr-un domino, sustin analistii americani.

Totusi, exista si americani care privesc cu reticenta ideea platilor in aur. Unul dintre ei, profesor de economie la Universitatea Vanderbilt, considera ca este o idee teribila.

"Dolarul traieste foarte bine. Nu vad de ce cineva si-ar dori sa-l distruga. Poate numai daca vrea sa distruga toata America", afirma profesorul citat de Money CNN.

#monede aur state americane, #disparitie dolar, #plati monede aur, #rezerve aur dolar, #state americane emisiune moneda aur, #prabusire fed , #Curs valutar