Diferente mari intre cursul valutar afisat de banci si cel de la casele de schimb (Grafic)

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:02
5794 citiri
Diferente mari intre cursul valutar afisat de banci si cel de la casele de schimb (Grafic)

Cursul de schimb valutar poate varia foarte mult de la o banca la alta sau de la o casa de schimb la alta, in pofida referintei Bancii Nationale. Persoanele care au de achitat rate la banca sau chirii in valuta pot economisi circa 10 lei la fiecare 100 de euro tranzactionati, daca aleg cele mai bune oferte de pe piata de schimb valutar.

Business24 iti sare in ajutor cu o noua rubrica, in fiecare dimineata, care iti va prezenta cele mai bune oferte de pe piata pentru vanzarea sau cumpararea de valuta.

BNR afisa, joi, un curs de referinta de 4,4463 lei/euro, in crestere cu 3 bani fata de sedinta precedenta. Cel mai bun curs de schimb la cumparare era de 4,4501 lei/euro, oferit de casa de schimb Real Gi Exchange. Cea mai buna oferta a unei banci a apartinut Garanti Bank, care afisa un curs de 4,4165 lei/euro. In schimb, cel mai dezavantajos curs de schimb a fost de 4,3551 lei/euro, oferit de BCR. Diferenta de 9,5 bani dintre cotatiile casei de schimb si BCR inseamna 9,5 lei salvati sau pierduti la fiecare 100 de euro vanduta de un client.

Evolutie curs de schimb euro/leu la cumparare, 21.06 - 27.06

Dupa cum arata si graficul de mai sus, cusrul de referinta BNR corespunde rareori cu tendintele de pe piata de schimb valutar. Desi casele de schimb ofera, in general, cotatii mai avantajoase, si bancile afiseaza un curs de schimb atragator, atunci cand au nevoie sa atraga valuta.

Daca vinerea trecuta, cursul de schimb euro/leu la cumparare a fost condus de o banca, in aceasta saptamana, cele mai bune oferte au venit din partea caselor de schimb.

Banca Romaneasca, umar la umar cu casele de schimb

La vanzare, cel mai bun curs de schimb de joi a fost de 4,4401 lei/euro, oferit de casa de schimb OK. Cel mai bun curs de schimb al unei banci a fost de 4,4695 lei/euro, oferit de Banca Romaneasca. Cel mai dezavantajos curs de schimb a fost de 4,5350 lei/euro, afisat de BCR. Diferenta de 9,5 bani inseamna 2 euro salvati sau pierduti la fiecare suta de euro cumparata de un client. Analiza a fost realizata prin compararea ofertelor a 26 de banci si sase case de schimb valutar.

Evolutie curs de schimb euro/leu la vanzare, 21.06 - 27.06

Oferta afisata de Banca Romaneasca nu a avut concurenta in primele doua zile lucratoare din aceasta saptamana, pentru cursul de schimb euro/leu la vanzare. Spre finalul saptamanii insa, casele de schimb au preluat conducerea cu cotatii sub nivelul cursului de referinta.

Cum se explica diferentele

Valoarea cursului de referinta anuntat de Banca Nationala in fiecare zi lucratoare reprezinta pretul monedei nationale in raport cu monedele straine, calculat de institutie in functie de cererea si oferta de pe piata monetara.

Insa cursul de valutar afisat de bancile comerciale sau de casele de schimb poate varia foarte mult fata de referinta BNR. El este stabilit in functie de cursul oficial din ziua precedenta, de raportul dintre cerere si oferta la nivelul bancii sau casei de schimb, de cursul afisat de ceilalti jucatori din piata. De asemenea, cursul valutar se poate modifica de mai multe ori intr-o zi, in functie de evolutiile de pe piata interbancara.

In plus, bancile pot practica doua cursuri de schimb: unul pentru sumele detinute in cont de clienti si unul pentru persoanele care doresc doar schimbarea unei sume cash.

#curs valutar banci, #curs case de schimb, #curs euro leu, #evolutie curs valutar , #Curs valutar