Taxa pe tranzactii financiare: Piata romaneasca, prea mica sa conteze

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 15:36
2023 citiri
Taxa pe tranzactii financiare: Piata romaneasca, prea mica sa conteze

Comisia Europeana a adoptat propunerea prin care s-a stabilit modul in care urmeaza sa fie implementata sistemul de taxare al tranzactiilor financiare in 11 state europene.

Taxa, supranumita si taxa Tobin, nu va fi insa aplicata in Romania, desi tara noastra s-ar putea alatura pe viitor acestui grup.

Zona de aplicare a taxei pentru tranzactiile financiare (TTF) este mentinuta in propunerea adoptata, precum este cazul si ratelor de 0,1% pentru tranzactiile cu actiuni si obligatiuni si respectiv 0,01% pentru tranzactiile cu instrumente financiare derivate, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Comisiei.

Modificarile din documentul actual sunt legate de faptul ca taxa va fi implementata pe o scara geografica mai restransa decat se prevazuse initial. Astfel, Comisia Europeana doreste sa se asigure de o mai mare claritate juridica si sa combata evaziunea si a abuzurile.

"Taxa propusa este, fara indoiala, echitabila si solida din punct de vedere tehnic si va permite intarirea pietei noastre unice si moderarea practicilor de tranzactionare iresponsabile", a declarat Algirdas Semeta, comisarul responsabil de impozitare.

"Unsprezece state membre au cerut sa se elaboreze prezenta propunere, pentru a putea aplica TTF in cadrul unei cooperari consolidate. Invit acum aceleasi state membre sa isi continue demersul cu ambitie, deschizand calea pentru adoptarea si concretizarea primei TTF regionale din lume", a mai adaugat acesta.

Romania, neimportanta in planul european privind taxa pe tranzactii financiare

Impactul introducerii taxei Tobin si in Romania ar fi fost minim, crede analistul financiar Aurelian Dochia. Pe de-o parte, tara noastra nu are dezvoltate tranzactiile financiare asupra careia s-ar aplica taxa, iar pe de alta parte, colectarile ar fi fost reduse.

"Practic din punct de vedere al calitatii nu conteaza. Romania nu ar aduce nici cateva zeci de milioane la cele 30 de miliarde care se asteapta sa fie stranse din aceasta taxa", afirma analistul.

Comisia Europeana prevede venituri suplimentare de 30-35 miliarde de euro pe an, dupa ce TTF va intra in vigoare.

Aurelian Dochia arata ca, in teorie, ar putea sa existe efecte benefice pentru Romania, deoarece firmele care opereaza astfel de tranzactii financiare in tarile care au introdus taxa vor cauta noi piete pe care sa opereze.

In practica insa aceasta posibilitate este foarte mica, "deoarece exista alternative mult mai bine dezvotlate si mai bine stabilite decat Romania", declara analistul.

"Probabil City-ul londonez va fi cel care va incerca sa profite cat mai mult de pe urma acestei masuri europene si imi vine foarte greu sa cred ca in Romania s-ar putea profita de aceasta decizie europeana. Nu avem nici infrastructura, nu suntem nici priviti de operatori ca un hub financiar", a mai completat Aurelian Dochia.

Analistul crede ca vor exista in continuare presiuni din partea oficialilor de la Bruxelles si celor 11 tari care au aderat la aceasta taxa (Franta, Germania, Belgia, Austria, Slovenia, Portugalia, Grecia, Slovacia, Italia, Spania, Estonia) ca si celelalte state din zona euro si UE sa adere la ea, iar acesta va fi un motiv in plus de dispute pe scena europeana.

Cu toate acestea, o aderare a Romaniei la TFF ar fi mai degraba un beneficiu de imagine pentru acest grup decat unul real din punct de vedere financiar. De aceea Dochia nu prevede sa existe vreo conditionare in aderarea tarii noastre la zona euro legata de aceasta taxa.

Care a fost pozitia autoritatilor romane

Romania nu va introduce o taxa pe tranzactiile financiare, dar nu se opune initiativei tarilor din UE care doresc si sustin acest lucru, a anuntat in ianuarie secretarul de stat Claudiu Doltu, cu ocazia participarii la Consiliul Ecofin, de la Bruxelles.

Motivul ar fi legat de faptul ca orice potentiala crestere a costurilor de tranzactie pentru clientii sistemului financiar ar putea afecta semnificativ mediul economic din Romania, care este inca fragil, potrivit oficialului roman.

"Continuam sa evaluam potentialul impact al introducerii unei taxe pe tranzactiile financiare, conform intentiei Comisiei Europene. Dar, in acest moment, nu este iminenta introducerea ei", a declarat Doltu, precizand ca TTF ar fi putut influenta negativ dezvoltarea sistemului financiar romanesc.

#taxa tranzactii financiare Romania, #taxa Tobin Europa, #impact TFF Romania, #colectare taxa tranzactii Romania , #Stiri Banci