Rezervele valutare BNR au scazut dupa platile catre CE si FMI

Luni, 02 Februarie 2015, ora 15:32
1661 citiri
Rezervele valutare BNR au scazut dupa platile catre CE si FMI
Foto: qmagazine.ro

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut in ianuarie, fata de finalul anului trecut, cu 1,6 miliarde de euro, pana la 30,6 miliarde de euro, de la 32,2 miliarde de euro la 31 decembrie 2014, pe fondul platilor efectuate in contul datoriilor catre Comisia Europeana si Fondul Monetar International, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei.

In cursul lunii ianuarie, in rezervele BNR au intrat 1,593 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene, se arata in comunicatul BNR, transmite Agerpres.

In aceeasi perioada, din rezerve au iesit 3,214 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. 'La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda aferente imprumutului de la Comisia Europeana de circa 1.547 milioane euro precum si rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International de circa 240 milioane echivalent euro', se precizeaza in comunicatul bancii centrale.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone si, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,72 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2015 au fost de 34,313 miliarde de euro, fata de 35,506 miliarde de euro la 31 decembrie 2014.

'Platile scadente in luna februarie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 578 milioane de euro', se mai arata in comunicat.

#rezerve valutare bnr, #scadere rezerve naturale , #Stiri Banci