Ionut Dumitru: De ce sunt creditele in lei mai atractive

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:10
1640 citiri
Ionut Dumitru: De ce sunt creditele in lei mai atractive

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania si preseditele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca, in momentul de fata, bancile si clientii realizeaza ca riscurile creditarii in lei sunt mai mici decat cele generate de creditarea in valuta.

Cea mai mare banca din Romania, BCR, a anuntat in luna octombrie ca va acorda credite imobiliare doar in lei, pentru a-si proteja clientii de riscul valutar. La inceputul lunii octombrie, oficialii BCR anuntasera ca banca va finanta companiile doar in moneda in care au incasari.

"Nu stiu daca va fi o tendinta adoptata de toate bancile din Romania - creditele in lei - dar in mod cert, in momentul de fata discutam de o echilibrare a balantei lei/valuta in ceea ce priveste creditarea", a declarat, pentru Business24, Ionut Dumitru.

"In momentul de fata, discutam de un leu care in termeni relativi fata de euro e mai atractiv la creditare decat era acum ceva timp", spune Dumitru.

El explica aceasta tendinta prin fpatul ca dobanzile in lei au scazut in ultimele trimestru, dar si datorita constientizarii riscului pe care il implica creditul valutar.

"Atunci cand iei un credit in valuta iti asumi si un risc valutar, care in momentul de fata este mai bine constientizat. El a existat si inainte de criza, cand se dadeau credite destul de mult in valuta, dar nu era foarte bine constientizat riscul valutar, care am vazut ce efecte negative poate sa aiba in momentul in care se materializeaza", a afirmat Ionut Dumitru.

La inceputul lunii noiembrie, sefa diviziei de credite garantate din cadrul BCR, Ioana Mihai, declara ca bancile din Romania se vor orienta catre creditarea in lei, chiar daca isi vor mentine ofertele in euro, iar aceasta tendinta se va contura semnificativ in prima parte a anului 2013.

Economistul sef al Volksbank, Melania Hancila, a declarat ca imprumuturile in lei sunt mai avantajoase doar daca sunt facute pentru o perioada scurta, pentru ca impactul pe termen lung este dificil de estimat.

#credite lei vs credite valuta, #Ionut Dumitru credite lei, #banci Romania credite lei , #Stiri Banci