Banca Mondiala a anulat 31 milioane dolari dintr-un imprumut pentru Romania

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 19:14
1089 citiri
Banca Mondiala a anulat 31 milioane dolari dintr-un imprumut pentru Romania

O suma de peste 31 milioane de dolari dintr-un imprumut acordat Romaniei de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare - divizia de investitii a Bancii Mondiale - a fost anulata, deoarece partea romana nu se poate incadra in termenul convenit, pentru care oricum a solicitat extindere, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Suma reprezinta o cincime din valoarea unui imprumut total de 120 milioane de dolari acordat de BIRD pentru finantarea unui program de inchidere a minelor.

"Confirmam anularea a 31,089 milioane de dolari si, prin urmare, reducerea sumelor imprumutului de la 120 milioane de dolari la 88,91 milioane de dolari", se arata intr-o scrisoare a MFP catre BIRD.

"Anularea (...) este urmare a celor convenite impreuna cu reprezentantii BIRD si anume ca, intrucat unele lucrari pentru inchiderea anumitor mine precum si unele subproiecte din cadrul componentei de regenerare socioeconomica nu mai pot fi implementate pana la 30 mai 2012, fondurile aferente trebuie anulate", precizeaza nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern publicat pe site-ul MFP, referitor la anularea unei parti a imprumutului si extinderea termenului de implementare.

Autoritatile romane au cerut extinderea cu sase luni a datei limita de tragere de la 30 noiembrie 2011 la 30 mai 2012, ceea ce va permite "finalizarea lucrarilor incepute si nefinalizate", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Acordul de imprumut cu BIRD a fost semnat in ianuarie 2005, fondurile fiind alocate unui proiect de inchidere a minelor, refacerii mediului si regenerarii socioeconomice, avand ca beneficiar Ministerul Economiei.

MFP a solicitat BIRD amendarea acordului de imprumut, la cererea Ministerului Economiei, in urma reevaluarii costurilor activitatilor finantate in cadrul proiectului si a stadiului lucrarilor.

#banca mondiala, #imprumut romania banca mondiala , #Stiri Banci