Radu Ghetea (ARB): Multe banci comerciale sunt implicate in simulari privind banca punte

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 16:50
1993 citiri
Radu Ghetea (ARB): Multe banci comerciale sunt implicate in simulari privind banca punte

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat ca mai multe banci comerciale participa, in prezent, la un program de simulare al Bancii Nationale a Romaniei privind crearea bancii punte.

"Asociatia Romana a Bancilor a luat nota si participam intens la programul BNR de simulare a ceea ce inseamna banca punte (care ar prelua creditele neperformante in cazul unei banci cu probleme n.r.), sa vedem ce banca ar putea avea probleme. Este un proces destul de greu, nu este simplu", a spus Ghetea, citat de Agerpres.

Presedintele ARB a apreciat ca demersurile BNR privind simularile pentru banca punte ar putea genera costuri suplimentare bancilor comerciale.

"Ceea ce ma ingrijoreaza personal este ca Banca Nationala a spus ca o sa repetam simularile cu o frecventa destul de mare, aproape lunara. Daca se materializeaza aceasta propunere, vom fi nevoiti sa facem investitii pentru aplicarea acestor programe suplimentare", a subliniat Ghetea.

Ghetea a aratat, de asemenea, ca ar putea fi evitate mai usor fraudele bancare, daca bancile comerciale ar avea un acces mai liber la asa-zisele informatii cu caracter personal, pentru a-i putea verifica mai amanuntit pe solicitantii de credite.

Presedintele ARB estimeaza ca situatia de la nivelul sistemului bancar european poate afecta si evolutiile de pe piata din Romania.

"O medie de 20 la suta la credite neperformante la nivelul sistemului bancar este posibil sa se intample, in conditiile a ceea ce se intampla in Europa, iar Romania nu este intr-o pozitie in care sa spuna ca din 2013 sa nu mai aiba credite neperformante, din cauza firmelor care nu vor mai putea sa-si ramburseze creditele", a aratat Radu Ghetea.

#Ghetea banca punte, #declaratii Ghetea simulari banca punte, #Ghetea declaratii , #Informatii bancare