Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Olteanu (BNR): Lipsa cererii solvabile de credite a determinat bancile sa se reorienteze

Olteanu (BNR): Lipsa cererii solvabile de credite a determinat bancile sa se reorienteze


Cererea solvabila de credite nu a fost foarte mare in ultimii trei ani, iar bancile au trebuit sa se reorienteze catre alte zone, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"E o preocupare pentru noi segementul concurentei, dar fara a intra in zona Consiliului Concurentei. Ramane o zona a economiei competitiva, atat in zona crearii de depozite, cat si a acordarii de credite. Cerere solvabila de credite nu a fost foarte mare in acesti ultimi trei ani, iar bancile au trebuit sa se reorienteze catre alte zone", a afirmat Olteanu.

Oficialul BNR a apreciat ca exista o nemultumire publica la adresa sectorului bancar cauzata de masurile luate pentru preintampinarea crizei economice.

"Ce vrem de la restructurarea acestui sector? Exista o nemultumire publica la adresa acestui sector ca urmare a crizei economice. Pe de alta parte, ca urmare a eforturilor pe care multe state le-au desfasurat pentru salvarea bancilor, de multe ori din fonduri publice. Dorim o consolidare a sistemului financiar-bancar? Este o ipoteza care poate sa aduca mai multa siguranta clientilor. Sau o separare activitatilor prin reducerea scarii dimensiunii bancilor?

Inainte de a lua masuri, trebuie sa raspundem la aceasta intrebare. O a doua provocare pe care o avem este data de noul concept ca trebuie sa asiguram la nivelul autoritatilor publice macrostabilitate. Colaboram cu colegii de la Consiliul Concurentei pentru aceste instrumente", a mentionat viceguvernatorul BNR.

Consiliul Concurentei organizeaza, joi, conferinta cu tema "Concurenta in sectoare cheie ale economiei romanesti", in cadrul careia lanseaza spre dezbatere publica Raportul "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2012".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1233 ori