Fed: Riscurile privind stabilitatea financiara nu justifica majorarea dobanzilor

Joi, 03 Iulie 2014, ora 08:35
1708 citiri
Fed: Riscurile privind stabilitatea financiara nu justifica majorarea dobanzilor

Riscurile privind stabilitatea financiara nu justifica majorarea dobanzilor, a afirmat presedinta Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Janet Yellen, intr-un discurs la sediul FMI din Washington care semnaleaza o noua era a politicii Fed de administrare a pericolelor din sistemul financiar.

In loc de inasprirea politicii monetare, Yellen si-a exprimat clar preferinta pentru asa-numitele instrumente macroprudentiale, Fed urmand sa se concentreze in mod special pe rezervele mai mari de capital ale bancilor, decat pe masuri ad-hoc pentru rezolvarea unor riscuri specifice, relateaza Financial Times.

Discursul lui Yellen va fi bine primit de piete, intrucat inseamna ca exista o probabilitate redusa ca Fed sa majoreze dobanzile pentru a tempera efervescenta pietelor de obligatiuni si de actiuni.

Totusi, Yellen arata intentia Fed de a preveni repetarea crizei financiare, printr-un control strict asupra bancilor, care ar putea sa le limiteze profitabilitatea.

"Nu vad in prezent necesitatea ca politica monetara sa devieze de la obiectivul principal de mentinere a stabilitatii preturilor si de maximizare a angajarilor, in vederea eliminarii ingrijorarilor legate de stabilitatea financiara", a aratat sefa bancii centrale americane.

Yellen vrea noi politici de consolidare a sistemului financiar, de eliminare a riscurilor pe termen scurt de pe pietele de finantare, principala sa prioritate fiind soliditatea acestui sector.

Intre mijloacele de temperare a cresterii pietelor de capital sunt testele de stres aplicate bancilor si impunerea unui nivel mai ridicat de capital, a aratat sefa Fed. Ea a recunoscut ca au aparut unele semne de optimism exagerat pe pietele financiare, dar considera ca nu la un nivel care sa puna in pericol stabilitatea financiara.

Exemple ar fi spread-ul obligatiunilor companiilor, ca si indicatorii privind volatilitatea anticipata pe unele piete, care au scazut la niveluri joase, sugerand ca unii investitori ar putea subaprecia pierderile potentiale.

#stabilitate financiara, #majorare dobanzi, #politicii monetare, #capital banci , #Dobanzi banci