Van Groningen: In 2012 vor fi schimbari semnificative ale cotelor de piata ale bancilor

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 19:39
2147 citiri
Van Groningen: In 2012 vor fi schimbari semnificative ale cotelor de piata ale bancilor

Anul acesta nu vor avea loc schimbari semnificative ale cotelor de piata ale bancilor, a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

"Este greu de spus. Fiecare banca are propriile calcule si strategii, iar unele platesc pentru un comportament din trecut si nu au de ales si trebuie sa atraga depozitele la un pret foarte mare".

"Schimbarea semnificativa poate sa aiba loc sau cand e vorba de o crestere foarte mare de piata si unii se misca, iar altii nu se misca deloc, sau intr-o situatie in care preiau de la alte banci. Nu vad nici unul, nici celalalt scenariu", a spus Steven van Groningen.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca pentru acest an estimeaza o schimbare in clasamentul bancilor din Romania, precum si "mari transformari" in bilanturile acestora.

"Vom vedea consecinte mari, probabil spre sfarsitul anului, cand datele finale vor apare, in ceea ce priveste cota de piata, in strategia de creditare a fiecarei banci. Personal, vad anul 2012 ca un an al unor mari transformari in bilanturile bancilor, in clasamentele pe care le vor avea bancile".

"Tot aud ca politica monetara se transmite greu. Se transmite cum se transmite orice politica monetara, cu o anumita intarziere. Nu spun ca, din motive in mare parte obiective, bancile au avut si un alt comportament. Printre motivele obiective se numara dependenta foarte mare de capital de la bancile mama", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca le-a sugerat bancilor sa nu mai spere la evolutii pozitive doar pentru ca au o retea de retail supradimensionata.

#Steven Van Groningen raiffeisen bank, #banci Romania van Groningen, #clasament banci Romania 2012 , #Banci Romania