Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sumele injectate de BNR prin operatiuni repo, in scadere fata de saptamana trecuta

Sumele injectate de BNR prin operatiuni repo, in scadere fata de saptamana trecuta


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni sapte banci cu suma de 8,89 miliarde lei (1,9 miliarde de euro) prin operatiuni repo, sub valoarea solicitata saptamana trecuta, de 12,56 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR, ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Saptamana trecuta, noua banci au atras 12,56 miliarde lei (2,8 miliarde de euro).

BNR nu a mai limitat luni suma cu care imprumuta bancile

In luna august, banca centrala a limitat sumele disponibile la sase, cinci si patru miliarde de lei, iar un efect negativ al plafonarilor a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat.

Astfel, Finantele au respins in august trei din cele cinci licitatii pentru vanzare de titluri de stat, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a imprumutat in august 1,4 miliarde lei, putin peste jumatate din suma vizata, de 2,5 miliarde lei.

Ministerul Finantelor organizeaza luni o licitatie pentru obligatiuni cu scadenta la doi ani, prin care urmareste sa atraga 300 milioane lei.

Dobanzile afisate luni de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,82 - 5,32% pe an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 975 ori