Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cu ce noutati va veni BNR la sedinta de politica monetara

Cu ce noutati va veni BNR la sedinta de politica monetara


Sedinta de politica monetara de miercuri a BNR nu va aduce nicio noutate, analistii sustinand un nou ciclu de relaxare a politicii monetare ar putea reincepe abia in 2013. Pentru acest final de an analistii plaseaza dobanda la politica monetara la 5,25%.

"Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013, cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, citat de Agerpres.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute in continuare la nivelul de 15%, dar ponderea celor care considera acest lucru este in scadere la 62% fata de orizontul iunie 2012.

Restul participantilor estimeaza o reducere la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca acum dobanda cheie este la minimul istoric.

La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Concomitent a incetat scaderea randamentelor cerute la licitatiile organizate de Finante pentru vanzare de titluri de stat.

Totusi, la inceputul acestui an, reprezentantii Volskbank au declarat ca estimeaza o reducere a dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 5%.

Economia ar avea nevoie de o relaxare mai puternica a politicii monetare, iar Banca Centrala ar putea reduce dobanda cheie pana la 5.0 in primul semestru al anului, urmand ca in a doua jumatate a lui 2012 sa diminueze si nivelul RMO cu cateva puncte procentuale, atat la lei cat si la valuta, a spus Melania Hancila, economist-sef Volksbank.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1305 ori