Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CRIZA DIN CIPRU. Cat pierd deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus

CRIZA DIN CIPRU. Cat pierd deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus


Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor afla in luna septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.

Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii, potrivit unor clarificari prezentate marti de banca centrala din Cipru, care reconfirma unele informatii publicate anterior.

Astfel, 22,5% din fondurile care depasesc 100.000 de euro in conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi inghetate timp de 90 de zile, pana cand se va decide daca este nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.

Sumele preluate in vederea salvarii Bank of Cyprus vor fi convertite automat in actiuni cu drept de vot si dividende la banca, la un pret inca necunoscut.

Restul fondurilor din conturi, reprezentand aproximativ 40% din sold, vor fi inghetate pentru o perioada din considerente de lichiditate, dar vor continua sa acumuleze dobanda obisnuita plus 10 puncte de baza (0,1 puncte procentuale), potrivit anuntului publicat marti de banca centrala din Cipru.

Banii for fi folositi in cadrul procedurii de "bail-in" (salvare din resurse proprii) derulata la Bank of Cyprus in urma acordului de finantare externa de 10 miliarde euro incheiat de guvernul cipriot cu guvernele din zona euro si FMI.

Guvernatorul bancii nationale din Cipru, Panicos Demetriades, a declarat ca scutirea unor deponenti de la aceasta masura ar putea conduce la pierderi mai mari pentru alti clienti, potrivit Cyprus Mail.

Guvernul a decis sa faca exceptii pentru mai multe grupuri de deponenti, precum municipalitatile, organizatiile caritabile, institutiile de invatamant si companiile de asigurari.

"Contributia din depozitele negarantate creste cu fiecare exceptie suplimentara", a declarat Demetriades in timpul audierilor din Comisia pentru finante a parlamentului cipriot.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1419 ori