Bank Leumi: Profit net de 6,7 mil lei in primul trimestru

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 15:20
1875 citiri
Bank Leumi: Profit net de 6,7 mil lei in primul trimestru

Bank Leumi a inregistrat in primul trimestru din 2012 un profit net de 6,75 milioane lei, fata de o pierdere de 1,94 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor cu provizioanele si a cresterii volumului operatiunilor.

"Anul acesta avem ca obiectiv principal inregistrarea unui rezultat financiar pozitiv. Intreaga organizatie a inteles ca 2012 este un an deosebit, iar sucursala romana a grupului Leumi trebuie sa contribuie pozitiv la rezultatele grupului dupa doi ani de pierderi. Tinta de profit pentru acest an este de circa 15 milioane de lei", a declarat pentru NewsIn presedintele executiv al Bank Leumi, Laurentiu Mitrache.

In 2011 banca si-a redus pierderile la 24 milioane lei, de la 53 milioane lei in 2010.

"In urma cu doi ani, criza a permis identificarea slabiciunilor, noi implementand din 2010 un program de schimbare. In 2011 am continuat acest program prin masuri concrete, care au insemnat transformarea fiecarei unitati intr-un centru de profit. In octombrie-noiembrie 2011 am inceput sa "rulam pe pista", a mai spus Laurentiu Mitrache.

Alocarea fondurilor s-a efectuat in principal de doua segmente, respectiv IMM si real estate, care, evident, au generat si majoritatea provizioanelor ce au influentat negativ rezultatele bancii.

"Pe segmentul real estate putem vorbi despre o pierdere obiectiva, in masura in care consideram criza o forta majora, pe care nimeni nu a putut sa o prevada si nu am prevazut-o nici noi. In ceea ce priveste IMM-urile, lucrurile sunt putin diferite, latura subiectiva fiind mai prezenta", a spus Laurentiu Mitrache.

Tina pentru acest an este tot segmentul IMM, care detine o pondere de 75% din afaceri. De asemenea, o atentie speciala va fi acordata sectorului israelian de afaceri din Romania.

In ceea ce priveste persoanele fizice, Mitrache precizeaza ca Bank Leumi a restrictionat creditarea acestei categorii de clienti cu doi ani inainte de declansarea crizei, deoarece era evidenta "saturatia pietei: nu poti sa ai 4 milioane de salariati si 7 milioane de credite!".

Bank Leumi mizeaza in acest an pe o crestere de 14% la depozite si de 19% la credite

"In prezent exista o competitie in ceea ce priveste dobanzile, generata de problemele macroeconomice din unele din tarile de proveninta a bancilor din Romania, dar nu vrem sa intram in aceasta competitie. Avem prevazuta o crestere de 14% la depozite, iar la credite avansul ar fi de 19%, care vor fi acordate in principal sectorului comercial, adica IMM", a spus Laurentiu Mitrache.

El a declarat ca Leumi Bank este o banca de nisa, iar obiectivele sunt preponderent de ordin calitativ.

"Bancile mici care sunt de sine statatoare ar putea fi nevoite sa vanda sau sa faca achizitii. Daca banca Leumi nu ar avea ca actionar grupul Leumi ar fi imposibil de ajuns la un model de functionare, avand in vedere cerintele de risc management, de prudentialitate, lichiditate sau solvabilitate. Nu intra in obiectivul nostru sa cumparam o banca", a mai spus Mitrache.

Grupul Leumi este lider de piata in Israel, cu peste 250 de unitati deschise, fiind prezent in alte 18 tari prin mai mult de 78 de sucursale si agentii. Grupul este prezent pe piata din Romania din anul 2006. Bank Leumi Romania are o retea de 23 de unitati, raspandite in 19 de orase.

#profit net leumi, #credite Leumi Bank , #Banci Romania