UE acuza 13 banci ca au restrans concurenta pe piata derivatelor

Luni, 01 Iulie 2013, ora 16:32
1243 citiri
UE acuza 13 banci ca au restrans concurenta pe piata derivatelor

omisia Europeana a acuzat luni un numar de 13 banci de investitii ca s-au inteles pentru a reduce concurenta pe piata instrumentelor derivate de credit (CDS).

Bancile vizate sunt: Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, precum si principalul furnizor de informatii financiare cu privire la piata CDS, firma Markit, si Asociatia Internationala pentru Schimburi si Derivate (ISDA), transmite AFP.

Potrivit rezultatelor preliminare, aceste banci s-au inteles intre ele "pentru a impiedica intrarea burselor pe piata CDS-urilor intre 2006 si 2009 de teama ca veniturile lor ar fi fost diminuate daca ar fi actionat in calitate de intermediari", a informat Comisia Europeana intr-un comunicat.

"Ar fi inacceptabil daca bancile, in mod colectiv, au blocat bursele pentru a-si proteja veniturile de tranzactionarea libera a derivativelor de credit", a declarat Comisarul european pentru Competitie, Joaquin Almunia.

Comisia Europeana a deschis o ancheta in acest dosar in luna aprilie, dupa ce a fost alertata de operatorii bursieri Deutsche Borse si Chicago Mercantile Exchange, care au dorit sa intre pe piata CDS-urilor intre 2006 si 2009. La final insa cei doi operatori bursieri nu au putut obtine datele necesare pentru a putea schimba CDS-uri de la firma Markit si de la ISDA, care, potrivit anchetatorilor, ar fi actionat astfel la cererea mai multor banci de investitii.

"Daca aceste fapte se vor confirma, ar constitui o violare majora a regulilor privind concurenta", a subliniat Almunia.

CDS-ul ("credit default swap") permite asigurarea fata de riscul intrarii in incapacitate de plata. Unii investitori au folosit astfel de contracte pentru speculatii financiare pe posibilitatea ca unele tari sa intre in incapacitate de plata.

#piata derivate UE, #concurenta banci investitii, #concurenta instrumente derivate credit, #acheta UE instrumente derivate , #Banci internationale