Societe Generale cauta o iesire din Grecia

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 11:23
1427 citiri
Societe Generale cauta o iesire din Grecia

Grupul bancar francez Societe Generale a redus finantarea catre subsidiara din Grecia, Geniki, si analizeaza mai multe strategii privind o posibila iesire de pe piata greaca, au declarat pentru Reuters analistii care s-au intalnit recent cu directorul financiar de la Societe Generale, Bertrand Badre.

Desi expunerea Societe Generale pe Grecia este la un nivel scazut, in special comparativ cu cea a Credit Agricole, care detine banca elena Emporiki, Bertrand Badre a declarat ca Societe Generale este la fel de activa ca si Credit Agricole in cautarea unei strategii de exit.

Societe Generale cauta o iesire

National Bank of Greece, cea mai mare banca comerciala din Grecia, a confirmat luni ca poarta discutii cu Credit Agricole privind o posibila preluare a Emporiki Bank."Este clar ca Societe Generale cauta o usa de iesire", a declarat Alex Koagne de la Natixis, unul din analistii care a luat parte la intalnirea cu Bertrand Badre. Analistul a adaugat ca Bertrand Badre a mai spus si ca Societe Generale si-a redus la zero liniile de finantare catre Geniki.

O purtatoare de cuvant de la Societe Generale a confirmat ca finantarea catre Geniki a fost redusa la un nivel "minim", dar a relativizat declaratiile lui Badre referitoare la o strategie de exit, adaugand ca grupul francez monitorizeaza cu atentie situatia depozitelor la Geniki.

Expunere de 300 de milioane de euro

La randul lor analistii JP Morgan au publicat un raport potrivit caruia, in urma reducerii liniilor de finantare, expunerea Societe Generale pe Geniki se ridica la 300 milioane de euro sub forma de capital si datorii subordonate.

Analistii JP Morgan sustin ca grupul ar putea de asemenea analiza posibilitatea vanzarii Geniki, lucru care ar trebui sa fie mai usior de ralizat avand in vedere faptul ca Geniki este o banca mai mica decat Emporiki.

Atat Geniki cat si Emporiki au primit acces la lichiditatile oferite de urgenta de Banca centrala a Greciei, ceea ce a permis bancilor mama din Franta sa-si reduca finantarea.Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro.

#societe generale, #expunde piata bancara Grecia, #criza zona euro, #iesire zona euro Grecia , #Banci internationale