Sistemul financiar prinde putere: Bancile americane au rezistat la testele de stres

Vineri, 08 Martie 2013, ora 10:14
1533 citiri
Sistemul financiar prinde putere: Bancile americane au rezistat la testele de stres

Cele mai mari 18 banci din Statele Unite ale Americii au rezistat, cu o singura exceptie, testelor de stres realizate de Rezerva Federala SUA, dovedind astfel ca pot face fata cu succes unei noi recesiuni severe la nivel national.

Ally Financial, fosta divizie financiara a General Motors, care este in acest moment controlata de guvern, a fost singura institutie financiara care nu a trecut testele de stres efectuate de Rezerva Federala, axate pe verificarea rezistentei acestora in scenarii de recesiune profunda, scrie Agerpres.

17 din cele mai mari banci americane supuse testelor de stres au aratat ca nivelul capitalului lor se va mentine peste pragul minim de 5% daca economia se va confrunta din nou cu o criza similara celei din 2008.

Testele de stres au aratat ca bancile sunt mult mai puternice decat in urma cu un an, indicele de adecvare a capitalului ajungand la 7,7%, chiar daca intr-un scenariu ipotetic de criza ar inregistra pierderi de 462 miliarde de dolari.

Fed a apreciat ca bancile americane au mai putin credite neperformante decat anul trecut, datorita redresarii economiei. Saptamana viitoare, Rezerva Federala a Statelor Unite va anunta daca va aproba planurile bancilor de majorare a dividendelor sau de rascumparare a actiunilor.

In 2012 patru banci nu au trecut testele de stres

Testele de stres verifica daca bancile sunt capabile sa mentina un nivel adecvat al capitalului in conditiile in care rata somajului ar fi de 12% (fata de nivelul record de 10% inregistrat in perioada de varf a crizei), iar preturile locuintelor ar scadea cu 20%. Fed a anuntat rezultatele testelor de stres dupa inchiderea sedintei bursiere de pe Wall Street din 7 martie.

Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a declarat la precedentele teste de stres ca sistemul bancar american ramane expus la Europa, dar testele au stabilit ca majoritatea bancilor pot face fata unei recesiuni severe. 4 din cele 19 mari institutii financiare americane nu au trecut testele de stres efectuate de Rezerva Federala a Statelor Unite.

Cele patru institutii financiare care nu au trecut in 2012 testele de stres derulate de Fed sunt: MetLife (cea mai mare companie din SUA de asigurari de viata), Citigroup (a treia cea mai mare banca americana), Ally Financial si SunTrust.

Fed efectueaza periodic teste de stres in randul marilor banci americane, incepand din primavara lui 2009.

#teste stres banci SUA, #rezistenta criza banci SUA, #capital banci SUA , #Banci internationale