Prima banca din Portugalia, "paralizata" de greva

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 10:59
1176 citiri
Prima banca din Portugalia, "paralizata" de greva

O miscare grevista a paralizat partial vineri reteaua bancii publice Caixa Geral de Depositos (CGD), prima entitate bancara portugheza, unde o suta de angajati au manifestat la Lisabona impotriva reducerilor salariale si unui proiect de privatizare.

"Aceasta manifestatie este expresia publica a sentimentelor de revolta ale salariatilor de la Caixa fata de reducerile salariale, eliminarea primelor si alte taieri anuntate in bugetul pe 2013", a declarat pentru AFP Joao Lopes, presedintele principalului sindicat al grupului, STEC (Sindicatul lucratorilor din companiile grupului CGD), la initiativa grevei.

Potrivit liderului sindical, 240 de sucursale au fost inchise in intreaga tara la amiaza dintr-un total de 800. "Un lucru este sigur, aceasta este cea mai mare greva cunoscuta vreodata de Caixa", a precizat el.

In capitala portugheza, manifestantii s-au adunat in jurul unui pom de Craciun impodobit cu globuri pe care erau inscriptionate sloganuri precum "Cariere suspendate", "Incalcarea contractului", "Furtul primelor".

Un eventual proiect de privatizare a CGD ii alarmeaza de asemenea pe salariatii mobilizati. "Caixa trebuie sa ramana un operator public", s-a aprins un sindicalist adaugand ca "fara acest statut public, Portugalia va pierde un mijloc de interventie pe piata".

#banca Portugalia, #greva banca Portugalia, #salariati banca , #Banci internationale