Oficialii europeni au ajuns la un acord privind mecanismul de asistenta interna pentru bancile aflate in dificultate

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 10:00
1155 citiri
Oficialii europeni au ajuns la un acord privind mecanismul de asistenta interna pentru bancile aflate in dificultate

Europenii au ajuns, miercuri noaptea, la un acord cu privire la legea ce prevede mecanismul asistentei interne a bancilor (asa-numitul "bail-in"), prin care se va putea evita recurgerea la finantele publice in vederea ajutorarii bancilor care intampina dificultati.

Anuntul a fost facut de comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier, pe contul sau de Twitter. "Contribuabilii nu vor mai fi primii care trebuie sa plateasca pentru erorile bancilor", a scris comisarul european.

Reprezentantii Parlamentului European, ai Consiliului UE si ai Comisiei Europene s-au pus de acord asupra textului legislativ care se va aplica, de la 1 ianuarie 2016, in toate cele 28 de state membre UE. "Bancile vor trebui sa puna deoparte rezerve pentru perioade dificile, pentru a face sectorul financiar mai robust astfel incat el sa fie adecvat economiei reale", a adaugat Barnier.

Daca va fi adoptata de Consiliul UE, noua legislatie va stabili reguli clare in cazul inchiderii unei banci in oricare dintre statele membre UE. De asemenea, vor fi sporite atributiile Bancii Centrale Europene si va fi creata o noua agentie care va monitoriza viabilitatea institutiilor bancare.

#acord banci, #bancii cu probleme, #acord institutii financiare , #Banci internationale