Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obligatiunile UniCredit sunt tranzactionate ca "junk"

Obligatiunile UniCredit sunt tranzactionate ca "junk"


Obligatiunile UniCredit, cea mai mare banca italiana, sunt tranzactionate pe piete ca active speculative, "junk", in timp ce grupul financiar se pregateste sa refinanteze anul viitor datorii de 37,6 miliarde de euro.

Investitorii evalueaza pe pietele secundare obligatiunile UniCredit la niveluri care presupun un rating de credit "B1", cu patru niveluri sub categoria recomandata pentru investitii (investment grade) si cu opt trepte sub ratingul "A2" al bancii, potrivit Moody's Analytics.

Bank of America-Merrill Lynch include, intr-un indice al obligatiunilor marilor companii europene, obligatiuni UniCredit care s-au devalorizat de la inceputul lunii iunie cu 2,8 miliarde euro, la 13,4 miliarde euro.

Dintre marile banci europene, UniCredit are de rambursat sau refinantat anul viitor cel mai mare volum de obligatiuni, potrivit datelor Bloomberg.

Temerile ca Italia nu va reusi sa tina in frau muntele de datorii publice acumulate si sa evite o criza de proportii au umflat dobanzile platite de stat la niveluri record, afectand puternic activele UniCredit, care are de recuperat de la guvernul de la Roma creante de 40 miliarde euro sub forma de obligatiuni de stat.

Unicredit a raportat pierderi record de 10 miliarde de euro in trimestrul al treilea

"Este vorba de o banca italiana si, tinand cont de ce se petrece in Italia, ar fi o tendinta de retrogradare", comenteaza Otto Dichtl, analist de credit la Knight Capital Europe, Londra.

UniCredit a raportat luni o pierdere record de peste 10 miliarde euro pentru trimestrul al treilea, care a determinat Moody's sa plaseze ratingul bancii sub evaluare cu perspectiva negativa. Agentia de rating a aratat ca, desi banca are "o lichiditate considerabila", se confrunta cu presiuni din partea "volatilitatilor din mediul operational italian si european".

"Orice slabire semnificativa a profilului de finantare si profilului de lichiditate, sau orice impact semnificativ al actualelor turbulente de pe piete" vor afecta ratingurile UniCredit, a avertizat Moody's.

UniCredit a prierdut ratingul de Aa3, ajungad la A2

Moody's a redus luna trecuta ratingul UniCredit de la Aa3 la A2. Banca are de la S&P si Fitch ratinguri similare, A, de asemenea cu perspectiva negativa.

Dobanda medie a obligatiunilor emise in acest an de banca este de 3,15%, cu 40 puncte de baza, sau 0,4% mai mare decat media de 2,75% a titlurilor care vor ajunge la maturitate pana la finele anului viitor.

Contactat de Bloomberg, un purtator de cuvant al bancii a refuzat sa comenteze informatiile.

Unicredit are de refinantat 37,6 miliarde de euro in 2012

Obligatiunile UniCredit ofera in medie un randament de 9,8%, cel mai ridicat dintre marile companii europene, potrivit indicelui Merrill Lynch. Potrivit datelor bancii americane, marile companii europene dau in medie un randament de 5,1%. Intesa Sanpaolo, a doua mare banca italiana, ofera un randament de 9,3%, iar BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, figureaza cu 5,9% in indicele Merrill Lynch.

UniCredit are de refinantat anul viitor datorii de 37,6 miliarde euro, potrivit datelor Bloomberg.

Grupul a incheiat planul de finantare pentru acest an si a inceput sa stranga bani pentru refinantarile de anul viitor, a anuntat luni banca.

Pierderea din trimestrul al treilea, cea mai mare inregistrata vreodata de banca, a fost cauzata de deprecierea unor achizitii ale diviziei de investitii si de probleme la operatiunile din Ucraina si Kazahstan.

Grupul italian trebuie sa acopere pana la jumatatea anului viitor un deficit de capital de 7,4 miliarde euro

UniCredit vrea sa atraga pana la 7,5 miliarde euro printr-o emisiune de drepturi de preemptiune pregatita pentru primul trimestru al anului viitor. Potrivit Autoritatii Bancare Europene, grupul italian trebuie sa acopere pana la jumatatea anului viitor un deficit de capital de 7,4 miliarde euro.

"Este o combinatie de factori la UniCredit, nevoia de capital si problemele Italiei, asa ca emisiunea de actiuni ar putea rezolva numai una dintre acestea", apreciaza Hank Calenti, analist la Societe Generale Londra.

Ratingul presupus de datoria tranzactionabila a bancii a scazut pe 12 iulie sub pragul investment grade, potrivit Moody's Analytics. Contractele credit default swap pe datoriile cu senioritate ale bancii au crescut miercuri la 546,3 puncte de baza, sau 5,463%, un nou maxim record, potrivit CMA.

Bancile italiene ar putea cadea sub categoria junk de rating

"Sincer, nu as fi surprins daca unele banci italiene ar aluneca in categoria junk de rating, deoarece exista riscuri legate de lichiditate, solvabilitate si calitatea activelor", avertizeaza analistul londonez Paul Owens.

Investitorii sunt tot mai ingrijorati ca Italia nu va reusi sa readuca datoria de stat, de circa 1.900 miliarde euro, pe o directie sustenabila pe termen lung, sau sa stimuleze cresterea economica necesara pentru a atinge acest obiectiv.

Dobanda platita de Italia pentru datorii pe zece ani a crescut saptamana trecuta la un maxim record de 7,48%, revenind sub pragul de 6,5% dupa ce Senatul de la Roma a aprobat masurile de austeritate, moment care a coincis cu demisia premierului Silvio Berlusconi. Randamentul obligatiunilor pe zece ani a revenit in aceasta saptamana peste pragul de 7%. Multi analisti considera ca datoriile Italiei sunt nesustenabile pe termen lung la asemenea dobanzi.

"Temerile privind expunerea pe datoria publica ataca UniCredit pe doua flancuri, urcand costul datoriilor si punad presiune in privinta unei eventuale deteriorari a activelor", observa analistul londonez John Raymond de la CreditSights Inc.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1414 ori
Citeste mai multe despreUnicredit pierderi banci italiene