O banca din China conduce pentru prima data clasamentul primelor 1.000 de banci din lume

Luni, 01 Iulie 2013, ora 11:51
1767 citiri
O banca din China conduce pentru prima data clasamentul primelor 1.000 de banci din lume

O banca din China conduce pentru prima data in topul primelor 1.000 de banci din lume, conform unui studiu publicat luni de revista britanica "The Banker", transmite BBC.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a urcat de pe locul trei, schimband locul cu castigatoarea de anul trecut, Bank of America, in timp ce JP Morgan a ramas pe locul doi. Datele publicate de "The Banker" se bazeaza pe indicele de adecvare a capitalului de rang I (un indicator al solvabilitatii unei banci).

Sectorul bancar din Marea Britanie se afla pe locul zece, in urma Frantei, Braziliei si Rusiei, dupa ce in 2008 era pe locul doi. Singurul grup bancar britanic din topul primelor zece banci din lume este HSBC, aflat pe locul patru, cu un capital de 151 miliarde de dolari.

Industrial and Commercial Bank of China a urcat pe primul loc datorita majorarii cu 15% a capitalului, la 160,6 miliarde de dolari. A doua mare institutie chineza de creditare, China Construction Bank, si-a majorat de asemenea capitalul cu cu 15% a capitalului, la 137,6 miliarde de dolari, si a scos Citigroup de pe locul cinci.

China are acum 96 de banci printre primele 1.000 din lume si detine locul patru in topul primelor zece sisteme bancare pe plan global.

"De cativa ani bancile din Europa si SUA stagneaza si scad, in timp ce institutiile chineze de creditare se extind, in linie cu avansul economiei Chinei. La majoritatea indicatorilor ele se descurca acum la fel sau mai bine decat bancile occidentale dar cel mai mare test pentru ele va fi modul in care vor face fata incetinirii ritmului de crestere al economiei chineze in urmatorii ani", a declarat editorul revistei britanice "The Banker", Brian Caplen.

Majoritatea bancilor cu cele mai mari pierderi din clasamentul primelor 25 institutii globale de creditare sunt din Europa, sase din primele zece cu cele mai semnificative pierderi sunt banci spaniole. Totusi, raportul arata ca profiturile totale ale primelor 1.000 de banci din lume este acum din nou la nivelul inregistrat inaintea crizei.

#top banci lume, #Industrial Commercial Bank China, #top banci China, #cele mai mari banci , #Banci internationale