Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

National Bank of Greece negociaza un acord de un miliard de euro cu un fond israeliano-american

National Bank of Greece negociaza un acord de un miliard de euro cu un fond israeliano-american


National Bank of Greece (NBG) este pe punctul de a anunta un acord strategic de un miliard de euro cu un important fond israeliano-american, au declarat site-ului ekathimerini.com surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Tranzactia a fost finalizata si supusa spre aprobare Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), Comisiei Europene si altor autoritati institutionale, inainte de a fi anuntata oficial, in urmatoarele zile.

Acordul prevede transferul a peste 50% din Pangaia, divizia NBG de gestionare a proprietatilor imobiliare, catre fondul israeliano-american, iar banca elena va pastra conducerea si controlul subsidiarei. Negocierile vin in timpul vizitei in Israel a premierului Antonis Samaras si a altor importanti oficiali eleni, care are ca scop promovarea relatiilor economice si politice intre cele doua state.

Dupa incheierea tranzactiei, National Bank of Greece isi va majora semnificativ capitalul si va pastra controlul asupra Pangaia. Surse anonime au declarat ca NBG va adauga la activele Pangaia (in valoare de un miliard de euro in primul semestru din 2013) o serie de proprietati ale grupului, pentru a majora portofoliul Pangaia.

Scopul NBG este majorarea indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 la 10%, de la 9,2% in iunie 2013. Planurile bancii elene includ de asemenea vanzarea hotelului Astir Palace din Vouliagmeni si a companiei Ethniki Insurance.

NBG are in plan sa isi intareasca prezenta in Turcia, in defavoarea Romaniei, Bulgariei, Serbiei si Albaniei

Saptamana trecuta, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul anuntau ca National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autoritatile de concurenta ale Comisiei Europene prin care banca elena isi va mentine participatia majoritara in subsidiara sa din Turcia, Finansbank, dar va renunta la majoritatea subsidiarelor pe care le detine in Romania, Bulgaria, Serbia si Albania.

Conform acordului, NBG isi va mentine participatia de 60% in Finansbank, cea mai mare investitie a bancii elene peste hotare, dar si cea mai profitabila. Restul de 40% va fi vandut investitorilor, in doua etape, pana la sfarsitul lui 2017.

In Romania, Banca Romaneasca a fost infiintata in anul 1992 ca banca comerciala universala, in totalitate cu capital privat. In octombrie 2003, National Bank of Greece a achizitionat de la Fondul Romano-American de Investitii 81,65% din capitalul social al Bancii Romanesti, devenind astfel actionar majoritar. In prezent, banca opereaza o retea formata din 121 unitati teritoriale si cinci centre de afaceri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 860 ori