Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's ar putea retrograda ratingul Erste Group Bank

Moody's ar putea retrograda ratingul Erste Group Bank


Moody's a plasat, vineri, sub supraveghere ratingul "C-" al Erste Bank Group pentru soliditate financiara si ratingul "A1" pentru credite si depozite pe termen lung, in vederea unei posibile retrogradari, dupa ce banca austriaca a anuntat pierderi mari pentru trimestrul al treilea.

Ratingul pentru datoriile si depozitele pe termen scurt a fost mentinut la "P-1", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Decizia de a pune sub supraveghere ratingului pentru soliditate financiara a fost luata in urma anuntului Erste referitor la pierderile mari din trimestrul al treilea, provocate partial de expunerile la CDS-uri care anterior nu au fost dezvaluite.

Analiza Moody's se va concentra pe managementul riscurilor, controlul intern si transparenta financiara, ca si pe capacitatea modelului de afaceri al Erste de a genera profit ajustat la riscuri.

Punerea sub supraveghere a ratingului pe termen lung a fost luata in urma deciziei de a evalua calificativul pentru soliditate financiara, iar Moody's nu exclude revizuirea in scadere a ratingului "C-" pentru soliditate financiara sub nivelul actual.

In consecinta, rezultatul cel mai probabil al evaluarii este retrogradarea ratingului pe termen lung cu o treapta, se arata in comunicat.

Erste a inregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro in trimestrul trei, fata de un profit de 367 milioane euro in perioada similara din 2010, ca urmare a amortizarii fondului comercial, constituirii de provizioane in Ungaria si costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justa.

In urma acestui rezultat, Moody's este ingrijorata de apetitul pentru risc al bancii si de politicile de management al riscurilor, controlul intern si transparenta financiara.

Relevanta este, in mod special, dezvaluirea unui portofoliu de CDS-uri de 5,2 miliarde de euro, a explicat agentia.

Moody's a apreciat, pe de alta parte, anuntul bancii referitor la reducerea in trimestrul al treilea a expunerii la CDS-uri la 300 milioane de euro.

Cu toate acestea, reevaluarea expunerii la CDS-uri a avut un impact negativ de 460 milioane de euro dupa plata taxelor, a subliniat agentia.

Acest impact, alaturi de amortizarea fondului comercial in Ungaria si Romania, au obligat Erste sa amane rambursarea unui ajutor de 1,2 miliarde de euro statului austriac.

Acest fapt ar putea limita flexibilitatea strategica si financiara a bancii o perioada mai lunga de timp decat se astepta Moody's.

In absenta generarii de profit in acest an, anticipata initial, rata de adecvare a capitalului Erste, de 7,1% (excluzand capitalul de stat) la sfarsitul lui septembrie, este redusa in raport cu alte banci cu rating de soliditate financiara "C-".

Potrivit Moody's, aceasta comparatie amplifica presiunea asupra Erste de a reveni rapid la ritmul anterior de generare a profitului, pentru a-si mari rata de adecvare a capitalului la nivelul cerut de autoritatile de reglementare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1245 ori