Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lupta pentru atragerea marilor banci care fug din Londra ne poate aduce o noua criza

Lupta pentru atragerea marilor banci care fug din Londra ne poate aduce o noua criza


Capitala Frantei ar putea deveni noul centru financiar global, in locul Londrei, daca planurile de rezerva ale bancilor prezente in capitala Regatului vor fi puse in aplicare.

Unele dintre cele mai mari banci internationale care au sucursale in Londra sunt in discutii avansate cu oficialii francezi pentru mutarea operatiunilor pe malurile Senei, afirma Benoit de Juvigny, unul dintre responsabilii cu stabilirea reglementarilor financiare pe piata franceza, citat de BBC.

Parisul a initiat inclusiv o campanie publicitara pentru a atrage peste Canalul Manecii bancherii speriati de Brexit, luptand in acest sens cu orase precum Amsterdam, Frankfurt sau Luxemburg.

Decenii la rand, bancile prezente in Marea Britanie au putut opera fara oprelisti in interiorul UE, gratie asa-zisului pasaport financiar acordat institutiilor de profil din tarile membre, dar acesta ar putea fi retras odata cu despartirea Regatului Unit de blocul comunitar.

Fara garantia unui sistem similar care sa ofere continuitate pe piata europeana pentru marile intitutii financiare din City, marile banci internationale au pus la punct planuri de mutare a operatiunilor in alte tari de pe continent.

Reporterii postului britanic de televiziune sustin ca 8 mari orase europene ravnesc la zestrea financiara pe care Londra risca sa o piarda: Paris, Amsterdam, Frankfurt, Luxemburg, Madrid, Bratislava, Dublin si Valetta.

De Juvigny crede insa ca Parisul este favorizat, in ciuda faptului ca analizele interne facute de fiecare banca in parte arata ca nivelul costurilor de relocare este destul de ridicat.

Oficialul francez a anuntat ca sistemul de reglementare financiara din Franta se poata adapta unui val de investitii in sector, dar se teme de pretentiile pe care unele institutii financiare le-ar putea avea.

"Pericolul consta in acordarea prea multor facilitati in cursa pentru atragerea investitiilor, lucru care ar putea crea sisteme de supraveghere financiara mult prea ingaduitoare", a precizat de Juvigny.

O prea mare ingaduinta acordata bancilor ar putea arunca Europa intr-o noua criza financiara, se teme Benoit de Juvigny, care a indemnat reprezentantii institutiilor cu rol de reglementare financiara din fiecare stat membru sa pastreze linia trasata de normele in vigoare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5050 ori