Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fuziunea Alpha Bank - EFG Eurobank ar putea fi intarziata

Fuziunea Alpha Bank - EFG Eurobank ar putea fi intarziata


Fuziunea grupurilor elene Alpha Bank si EFG Eurobank, ambele cu operatiuni in Romania, ar putea fi intarziata de incertitudinile privind pierderile din programul de reducere a datoriilor statului elen catre creditorii privati, a declarat, luni, un oficial Alpha Bank.

Actiunile celor doua banci au fost suspendate luni pe bursa de la Atena. Inainte de oprirea tranzactiilor, Alpha Bank se afla in crestere cu 9,4%, ca urmare a asteptarilor pentru o schimbare in favoarea acesteia a termenilor fuziunii. EFG Eurobank se afla in declin cu 0,25%.

Alpha Bank si EFG Eurobank, situate pe pozitiile a doua si a treia in topul bancilor din Grecia, au convenit in august sa fuzioneze, urmand sa creeze cea mai mare banca a tarii, pentru a face fata mai usor crizei datoriilor.

Expunerea EFG pe obligatiuni ale statului elen este de aproximativ doua ori mai mare decat cea a Alpha Bank, ceea ce inseamna ca va fi mai puternic afectata de faptul ca pierderile din preschimbarea de obligatiuni, inclusa in programul de reducere a datoriilor Greciei, vor fi mai mari decat s-a luat in calcul in negocierea fuziunii.

"Exista aspecte financiare care trebuie analizate, precum pierderea neta actuala din preschimbarea de obligatiuni. Asta nu inseamna ca se prabuseste acordul de fuziune sau ca se va opri", a spus oficialul Alpha Bank, refuzand sa fie numit.

Actionarii celor doua banci au aprobat fuziunea in noiembrie anul trecut

Lovite de iesirile de depozite, retrogradarile Greciei si cresterea portofoliilor de credite neperformante, bancile elene au fost nevoite sa analizeze colaborari mai stranse in speranta redobandirii accesului la pietele financiare.

Autoritatea de reglementare a bursei de la Atena a suspendat tranzactiile cu actiuni ale celor doua banci in prima parte a sedintei de luni. Inainte de suspendare, actiunile Alpha Bank se aflau in crestere cu 9,4%, la 1,28 euro, peste avansul bursei de la Atena. Cotatia EFG Eurobank se afla in scadere cu 0,25%, la 0,8 euro.

EFG Eurobank are cel mai mare portofoliu de obligatiuni elene

"Piata estimeaza ca termenii acordului s-ar putea schimba in favoarea Alpha Bank. EFG Eurobank are cel mai mare portofoliu de obligatiuni guvernamentale elene, asa ca potrivit pierderilor rezultate din valoarea neta actuala a obligatiunilor de stat, n.r.), va avea un necesar de recapitalizare mai mare", a declarat un analist bancar.

O sursa bancara apropiata celor doua banci a declarat ca exista puncte de vedere diferite in privinta ritmului de derulare a fuziunii, iar discutiile pe acest subiect vor continua.

"Alpha cere o amanare, nimic mai mult, dar este riscant. Vor avea loc discutii pentru a ajunge la un numitor comun in privinta punctelor de vedere diferite despre rimul fuziunii", a spus sursa.

In urma fuziunii, actionarii EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, ar trebui sa primeasca 5 actiuni la compania formata prin fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank. De asemenea, pentru fiecare actiune Alpha Bank va fi acordata o actiune Alpha Eurobank.

Consiliul Concurentei a autorizat absorbtia EFG Eurobank de catre Alpha Bank

In Romania, Consiliul Concurentei a autorizat absorbtia EFG Eurobank de catre Alpha Bank, stabilind ca fuziunea nu denatureaza concurenta pe piata romaneasca. In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancport, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala, banca rezultata urmand sa ocupe locul al treilea in functie de active.

In Romania, grupul Alpha detine controlul asupra Alpha Bank Romania, Alpha Leasing Romania IFN, SSIF Alpha Finance Romania, Alpha Insurance Brokers, Alpha Astika Akinita Romania si AGI-RRE Participations 1.

Pe piata locala, grupul EFG detine controlul asupra Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG IT Shared Services.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2066 ori