Furtuna bancara din sudul Europei se muta in nord: Bancile olandeze, retrogradate

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 19:06
2010 citiri
Furtuna bancara din sudul Europei se muta in nord: Bancile olandeze, retrogradate

Moody''s a retrogradat cinci banci din Olanda, iar o posibila iesire a Greciei din zona euro ar putea duce la noi reevaluari. Sucursalele bancilor olandeze din Romania sunt si ele expuse.

Moody''s a stabilit o prognoza stabila pentru patru dintre institutiile financiare olandeze retrogradate, insa a mentinut prognoza negativa asupra ING Bank, fapt care inseamna ca o noua retrogradare a ratingului acesteia ar putea surveni in viitorul apropiat.

Misu Negritoiu, CEO ING Bank Romania, spune ca bankingul nu este izolat de ceea ce se intampla, iar incertitudinele sunt multiple si creeaza vulnerabilitati.

"Daca o sa va uitati la retrogradarea de catre Moody''s a ING este de fapt a bancilor olandeze si cel mai mult se refera la piata olandeza si la presiunile care exista de natura recesionista", a spus Negritoiu.

Presiunile se transmit catre liderii politici

Retrogradarile de rating vor intensifica presiunea asupra liderilor europeni de a gasi o solutie la criza datoriilor suverane, principalul test al uniunii survenind la sfarsitul acestei saptamani, cand sunt organizate alegeri in Grecia.

Moody''s a avertizat, de asemenea, ca, in cazul in care Grecia va parasi zona euro, va fi nevoie de noi reduceri de rating ale bancilor europene. Mult asteptata veste nu a avut un efect imediat asupra pietelor financiare din Asia, euro mentinandu-si cursul de 1,2616/dolar.

Reprezentantii Moddy''s sustin ca actiunea de vineri reflecta faptul ca bancile olandeze se vor confrunta cu conditii de operare dificile in restul lui 2012 si posibil si anul viitor.

Agentia isi justifica decizia deoarece exista riscuri majore pentru creditori in mijlocul incertitudinii si riscurilor negative pentru prognoza economica precum si din cauza ca increderea investitorilor in Europa este extrem de fragila.

Moody''s a declarat ca a redus cu doua trepte ratingul Rabobank Nederland la "Aa2", cel al ING la "A2", cel al ABN AMRO Bank tot la "A2", iar cel al LeasePlan la "Baa2".

Ratingul depozitelor si obligatiunilor pe termen lung al SNS Bank a fost redus doar cu o treapta la "Baa2". Ratingurile obligatiunilor pe termen scurt ale celor cinci institutii de creditare au ramas neschimbate.

Grecia nu este "sperietoarea" principala

Moody''s a declarat ca a luat in calcul si riscul crescand ca Grecia sa paraseasca zona euro, insa ca acest lucru nu reprezinta scenariul central. Reprezentantii agentiei sustin ca daca iesirea Greciei ar deveni scenariul central al Moody''s, va fi nevoie de noi reduceri de rating pentru bancile europene.

Moody''s a declarat ca prognoza negativa pentru ING ia in calcul structura de finantare a bancii, care depinde, in special, de finantare de tip wholesale si de un numar semnificativ de depozite externe.

ING a primit un ajutor financiar de stat de 10 miliarde euro in timpul crizei din 2008. Ca urmare a acestui lucru, a fost obligata sa separe unitatea bancara de cea de asigurare si sa vanda active pentru a respecta cerintele Comisiei Europene in ceea ce priveste ajutorul de stat.

Conditii operationale dificile in 2012

Agentia de evaluare sustine ca bancile olandeze se vor confrunta cu conditii operationale in 2012 si posibil dincolo de aceasta data. Conditiile operationale adverse, inclusiv recesiunea curenta si scaderea preturilor locuintelor, ar putea sa persiste cel putin in 2012.

Moody''s a mai aratat ca mediul intern pentru bancile olandeze a fost slabit mult mai mult decat in alte parti ale blocului euro, lucru evidentiat prin ratingul de credit al tarii de "Aaa". Olanda este afectata de criza datoriilor din zona euro in derulare si de slabirea economiei regionale, potrivit Moody''s. Reducerile vin pe fondul temerilor noi legat de datoriile Spaniei, Italiei si Ciprului.

Schimbari de strategie la ING Romania

ING Bank Romania va avea din toamna un sistem dualist de conducere, Misu Negritoiu urmand sa treaca in pozitia de presedinte al bancii, iar functia de director general va fi preluata de Michal Szczurek, care a condus in ultimii ani divizia de retail de la TMB Thailanda, detinuta de ING.

Misu Negritoiu, care a condus banca in ultimii sase ani, a declarat ca in grupul olandez exista o practica de rotatie a managerilor, insa o astfel de optiune nu l-a interesat, preferand o pozitie de presedinte non-executiv, dupa 15 ani de activitate in ING Romania.

Cu o cariera de aproape 20 de ani in cadrul ING, Szczurek (41 de ani), de origine poloneza, a avut un rol semnificativ in crearea celui mai mare fond de pensii din Polonia, apoi, trecand in arena bancara, a restructurat cu succes divizia de Retail Banking din cadrul ING Bank Slaski, iar in ultimii 3 ani a condus divizia de Retail Banking a TMB Thailanda, una dintre cele mai mari banci de retail thailandeze, unde ING este actionar.

#ING retrogradare Moodys, #Moodys retrogadare banci olandeze, #rating banci olandeze , #Banci internationale