Euribor a ajuns la 0,549%, cea mai scazuta valoare din istorie

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:59
1401 citiri
Euribor a ajuns la 0,549%, cea mai scazuta valoare din istorie

Dobanda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operatiunilor de creditare pe piata interbancara europeana, a atins vineri cea mai scazuta valoare din istorie, 0,549%, la o zi dupa ce BCE a decis si ea sa reduca dobanda de baza in zona euro la nivelul record de 0,75%.

Precedentul record pentru Euro Interbank Offered Rate era de 0,634% si a fost inregistrat la data de 31 martie 2010.

Dobanda Euribor reflecta conditiile pe baza carora bancile europene sunt dispuse sa-si imprumute fonduri intre ele. Acest indicator a scazut constant incepand cu luna decembrie 2011, cand Banca Centrala Europeana a inceput sa ofere bancilor credite ieftine pe trei ani.

Traderul BNP Paribas, Patrick Jacq, sustine ca scaderea Euribor la un nou record s-a datorat in mare parte deciziei BCE de a reduce dobanda overnight, "deoarece suntem intr-o situatie in care exista lichiditati masive pentru banci".

BCE a decis joi sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro. In plus, BCE a redus si dobanda la depozitele overnight la nivelul zero. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobanda de referinta de 36 de ori (de 18 ori in crestere si de 18 ori in scadere), dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%.

Dobanda Euribor este stabilita zilnic de Banking Federation of the European Union (FBE) si este utilizata ca indicator de referinta pentru mii de miliarde de credite si instrumente financiare in euro.

#Euribor nivel, #Euribor valoare vineri, #scadere Euribor, #dobanda euribor , #Banci internationale