Dragoi: "Discutii avansate" pentru 1 mld. euro de la Banca Mondiala

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:59
2161 citiri
Dragoi: "Discutii avansate" pentru 1 mld. euro de la Banca Mondiala

Romania este in "discutii avansate" cu Banca Mondiala pentru un credit de un miliard de euro care sa protejeze tara de efectele crizei datoriilor suverane, a declarat ministrul roman al finantelor, Bogdan Dragoi, citat de Bloomberg.

Potrivit acestuia, Consiliul director al Bancii Mondiale ar putea sa se intalneasca la inceputul lunii iunie pentru a discuta aceasta linie de credit de tip preventiv, pe care Romania nu intentioneaza sa o utilizeze. Bogdan Dragoi a precizat ca o pre-conditie pentru acest credit este restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

"Nu intentionam sa tragem aceste fonduri, le vom pastra ca o rezerva pe fondul crizei economice, avand in vedere ultimele stiri din Spania si Italia. Este bine sa avem o astfel de rezerva, pe langa alte credite", a declarat Bogdan Dragoi.

Temerile cu privire la situatia datoriilor suverane din Europa au reaparut zilele trecute, dupa ce randamentele cerute de investitori pentru a achizitiona bonduri emise de guvernele Spaniei si Italiei au crescut.

Linia de credit de la Banca Mondiala ar fi cea de a treia rezerva a Romaniei dupa cele cinci miliarde de euro obtinute anul trecut in cadrul unor acorduri cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Anterior, seful Biroului pentru Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua, a declarat ca cel mai probabil creditul va avea o maturitate pe trei ani.

Bogdan Dragoi a mai spus ca Ministerul de Finante nu a decis inca daca va rostogoli bondurile in valoare de 700 milioane de euro care ajung la maturitate in data de 8 mai.

"Suntem foarte flexibili, avand in vedere ca am lansat deja doua emisiuni de bonduri in dolari in acest an", a spus ministrul de Finante.

Acesta a adaugat ca, probabil, economia Romaniei a inregistrat o crestere in ritm anual in primele trei luni ale acestui an, dar a refuzat sa faca comentarii cu privire la situatia din primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Cifrele oficiale privind PIB pe primul trimestru vor fi date publicitatii pe data de 15 mai.

#Dragoi imprumut Banca Mondiala, #imprumut romania banca mondiala , #Banci internationale