Deutsche Bank este acuzata ca ar fi ajutat clientii sa-si infiinteze firme offshore pentru spalare de bani

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 13:50
2704 citiri
Deutsche Bank este acuzata ca ar fi ajutat clientii sa-si infiinteze firme offshore pentru spalare de bani
Foto: CC0 Creative Commons

Aproximativ 170 de criminalisti, procurori si inspectori fiscali au perchezitionat joi sase sedii ale Deutsche Bank din Frankfurt si din jurul acestui oras, din cauza acuzatiilor de spalare de bani, a anuntat Procuratura, transmit Euronews si Reuters.

Investigatorii analizeaza activitatile a cel putin doi angajati ai Deutsche Bank, acuzati ca ar fi ajutat clientii sa-si infiinteze firme offshore pentru spalare de bani. Au fost ridicate de la sediile bancii documente scrise si electronice, iar investigatiile sunt in derulare, a precizat Procuratura din Frankfurt.

Reprezentantii Deutsche Bank au confirmat perchezitiile si au dat asigurari ca vor coopera deplin cu autoritatile.

Joi dimineata, actiunile bancii inregistrau un declin de 2,7% la Bursa de la Frankfurt. Anul acesta, titlurile au scazut cu 44%.

Procuratura din Frankfurt a explicat ca o verificare amanuntita a Deutsche Bank a fost decisa dupa ce investigatorii au reanalizat recentele scandaluri care au scos la iveala numeroase sisteme de evaziune fiscala, de la "LuxLeaks" la finele lui 2014, "Panama Papers" in luna aprilie 2016 si "Paradise Papers" in luna noiembrie 2017.

Cateva banci, inclusiv grupurile suedeze Nordea si Handelsbanken, au fost deja amendate de autoritatile de reglementare pentru ca au incalcat reglementarile referitoare la spalarea de bani.

Numai in 2016, peste 900 de clienti au apelat la serviciile subsidiarei Deutsche Bank inregistrate in Insulele Virgine Britanice, generand un volum de 311 milioane euro.

Angajatii Deutsche Bank sunt acuzati ca nu si-au respectat obligatiile si nu au raportat suspiciunile legate de spalarea de bani in cazul clientilor si al firmelor offshore implicate in schemele de evaziune fiscala, au precizat procurorii.

Cel mai mare grup bancar din Germania trece printr-o ampla reorganizare dupa trei ani consecutivi de pierderi, o retrogradare din partea Standard & Poor's si ratarea testelor de stres derulate de Rezerva Federala americana.

In perioada iulie-septembrie 2018, Deutsche Bank a inregistrat un profit net de 229 de milioane de euro, in scadere cu 65% fata de un rezultat de 649 de milioane de euro inregistrat in perioada similara a anului trecut.

#perchezitii Deutsche Bank, #spalare bani Deutsche Bank , #Banci internationale