Bonusurile bancare, "marul discordiei". Londra risca sa fie izolata

Duminica, 10 Martie 2013, ora 14:16
1322 citiri
Bonusurile bancare, "marul discordiei". Londra risca sa fie izolata
Sursa foto: economicanet.ro

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, cere continuarea eforturilor pentru cooptarea Londrei in proiectul european privind bonusurile bancare, catalogand drept o "catastrofa" o eventuala Uniune Europeana fara Marea Britanie.

"Nu exista niciun dubiu: directivele privind bonusurile bancare vor fi adoptate. Dar as prefera sa le voteze si britanicii", a spus Schauble intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

"Trebuie sa incercam sa nu oferim Londrei urmatorul sentiment: Europa nu este atenta fata de noi, putem iesi din UE. O astfel de situatie ar fi o catastrofa, mai ales in termeni de imagine", a continuat el, conform AFP.

Europenii au amanat adoptarea unui text care prevede limitarea bonusurilor bancare, pentru a evita izolarea Marii Britanii. Proiectul de directiva este sustinut de restul celor 26 de state membre UE.

Bonusurile bancherilor vor fi limitate in Uniunea Europeana la dublul salariilor fixe, iar incepand din anul 2015 institutiile de credit vor raporta profiturile si taxele realizate in fiecare tara unde activeaza, potrivit unui acord provizoriu intre Parlamentul European si guvernele nationale.

Londra risca sa piarda statutul de centru financiar global

Compensatiile financiare variabile, extrasalariale ale bancherilor vor fi limitate la 100% din salariul fix, cu posibilitatea de crestere pana la maximum 200% din salariu dupa consultarea actionarilor.

Decizia reprezinta o lovitura pentru Marea Britanie, care a incercat sa previna limitarea prea dura a salarizarii in domeniul bancar pentru a apara pozitia Londrei ca centru financiar global.

Numarul persoanelor angajate in sectorul financiar londonez, excluzand majoritatea contabililor si avocatilor, a scazut anul trecut cu 11% fata de 2011, la sub 250.000.

Inainte de declansarea crizei financiare mondiale, in City lucrau peste 350.000 de persoane.

#bonus bancheri, #centru financiar londra, #reducere bonus bancheri , #Banci internationale