Banca Angliei lanseaza a treia runda de stimulente monetare

Joi, 05 Iulie 2012, ora 20:07
1328 citiri
Banca Angliei lanseaza a treia runda de stimulente monetare

Banca Angliei a lansat joi cea de-a treia runda de stimulente monetare, anuntand ca va cumpara obligatiuni in valoare de 50 de miliarde de lire sterline (62 miliarde de euro) pentru a ajuta la scoaterea economiei din recesiune, transmite Reuters.

De asemenea, comitetul de politica monetar de la BoE a decis joi sa mentina nemodificata dobanda de referinta la 0,5%, nivel la care se afla din luna martie 2009.

Pana acum, BoE a cumparat obligatiuni guvernamentale in valoare de 325 miliarde de lire sterline, iar achizitiile anuntate joi (care se vor intinde pe o perioada de patru luni) vor duce la suma totala la 375 miliarde de lire sterline.

Decizia BoE de a relua achizitiile de active era asteptata de analisti dupa ce luna trecuta guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a afirmat ca perspectiva economica s-a deteriorat dupa ce BoE a pus capat, in luna mai, celei de a doua runde de achizitii de active, program cunoscut sub numele de relaxare cantitativa.

BoE sustine ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale ajuta economia prin incurajarea altor investitori sa cumpere active mai riscante, ceea ce faciliteaza sarcina marilor companii de a strange fonduri prin vanzarea de obligatiuni sau actiuni. In schimb, criticii sustin ca BoE trebuie sa faca mai mult pentru a stimula creditarea pentru micile companii.

Potrivit cifrelor oficiale, economia britanica este in recesiune dupa ce in primele trei luni ale acestui an PIB a scazut cu 0,3%, dupa o scadere similara in ultimele trei luni ale anului trecut.

#banca angliei, #Banca Angliei stimulente monetare, #Banca Angliei obligatiuni guvernamentale , #Banci internationale