Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

A venit timpul sa economisim in euro?

A venit timpul sa economisim in euro?

Deprecierea accelerata a monedei nationale de la sfarsitul lunii trecute ar putea sa-i determine pe unii sa-si converteasca veniturile din lei in valuta pentru a-si pastra economiile in euro, dar este oare aceasta o solutie aducatoare de castig pe termen mediu?

Spre exemplu, un depozit pe trei luni deschis in lei poate aduce un castig anual de pana la 8,24%, in timp ce randamentele pentru depozitele similare pe euro nu depasesc 3,55%.

Diferenta pare semnificativa, dar o buna parte din ea se poate "anihila" prin comisioanele si taxele aferente contului de economii, precum si prin cursul de schimb.

Un calcul minutios ne arata ca un depozit de 2.000 de euro la termen, pe trei luni, cu bonificatie anuala de 3,25% - una dintre cele mai bune oferite in prezent de bancile comerciale din Romania, aduce un castig net dupa retragerea la scadenta de 8 euro.

Daca vrei sa cumperi 2.000 de euro la cursul actual al Bancii Transilvania, una dintre cele doua institutii financiare care ofera un randament precum cel de mai sus, ai nevoie de 8.720 de lei.

Depusa intr-un depozit similar, deschis in lei, la aceeasi banca, suma ar aduce un castig net dupa retragerea la scadenta de 126 lei, echivalentul la cursul actual a putin peste 29,6 euro, in conditiile in care randamentul pe lei al bancii este abia al cincilea.


Depusi la banca cu cel mai bun randament pe depozitele in lei, castigul s-ar ridica la 137 de lei, aproximativ 31 euro la cursul Credit Europe Bank.


Citeste mai multe pe Ziare.com.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 996 ori