Tetik, BT: Lichiditatea in sistemul bancar este imensa, iar multe banci incep sa piarda bani

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 16:21
2006 citiri
Tetik, BT: Lichiditatea in sistemul bancar este imensa, iar multe banci incep sa piarda bani

Lichiditatea in sistemul bancar este imensa, raportul dintre credite si depozite a devenit subunitar pentru prima data in ultimii ani, iar multe banci incep sa piarda bani pentru ca au prea multa lichiditate, a declarat miercuri Omer Tetik, director general al Bancii Transilvania, in cadrul unei conferinte de presa.

"Sistemul bancar din Romania trece printr-o perioada dificila, clientii s-au schimbat, sunt mai informati, cererea este mult mai scazuta si vorbim despre o imensa lichiditate in piata care nu este alocata economiei reale, inca", sustine reprezentantul Bancii Transilvania.

El s-a referit la Top 50 banci in Europa Centrala realizat de compania de consultanta Deloitte, aratand ca, intre primele zece institutii din clasament, cinci sunt poloneze iar primele doua cumuleaza active mai mari decat intregul sistem bancar romanesc. "Sunt prea multe banci in Romania, dar concentrarea bancilor este problema. Foarte putine banci au deschis catre sectoare de nisa, au iesit din orasele mari", a explicat Omer Tetik.

In opinia sa, 2015 va reprezenta o provocare pentru multe banci avand in vedere ca, dupa foarte multi ani, raportul dintre credite si depozite a devenit subunitar. "Incepand cu 2015 va fi o competitie mult mai acerba si pentru noi. Rata depozite-credite este subunitara dupa foarte multi ani. Bancile incep sa piarda bani pentru ca au prea multa lichiditate", a subliniat seful Bancii Transilvania.

El sustine ca sistemul va reintra pe un ritm de crestere, insa trebuie evitate ritmurile dinaintea crizei. "Important este ca bancile au inceput sa intre pe segmente de nisa: agricultura, sanatate, IT", a mai spus Tetik.

#tetik banca transilvania, #romania lichiditate , #stiri Banca Transilvania