Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD, pierderi record de 600 mil euro in 2008

BERD, pierderi record de 600 mil euro in 2008

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inregistrat in 2008 pierderi nete de 602 milioane euro, comparativ cu un profit net de 1,9 miliarde euro in 2007, din cauza scaderii masive a burselor din pietele emergente, relateaza Reuters.

Rezultatul a fost "in mare parte efectul unor pierderi din detinerile de capital ale BERD, care si-au pierdut din valoare odata cu declinul burselor la nivel mondial", a anuntat banca intr-un comunicat. Bursele emergente la nivel mondial au inregistrat anul trecut o scadere cu 55%, in timp ce actiunile din Europa de Est si-au pierdut 57% din valoare.

BERD planifica o majorare substantiala a investitiilor in 2009, ca raspuns direct la impactul crizei financiare mondiale asupra economiilor din Europa de Est, arata un comunicat BERD. Pierderea nu va afecta planurile de investitii ale bancii, aceasta ramanand cu o capitalizare puternica.


Banca urmeaza sa investeasca circa 7 miliarde euro in acest an, comparativ cu 5,1 miliarde euro in 2008. Astfel, BERD estimeaza ca va investi circa 3 miliarde euro in 2009 in sectorul financiar, aproximativ 1,5 miliarde euro in sectorul corporativ si in jur de 2,5 miliarde euro in sectorul energetic si in infrastructura.


Raspunsul BERD la criza, care acum are un impact asupra tuturor tarilor unde banca are investitii, s-a axat asupra nevoilor imediate ale sectorului financiar, pentru a contribui la consolidarea institutiilor solide si la mentinerea fluxurilor de credit pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), ale caror surse de finantare au inghetat, arata comunicatul.


Printre investitiile recente se numara pachete financiare pentru sectorul bancar din Georgia, pentru Raiffeisen Bank Aval din Ucraina si pentru Banca Transilvania, unul dintre principalele IMM-uri romanesti, precizeaza comunicatul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).


BERD a fost infiintata pentru a ajuta fostele state comuniste din Europa de Est sa faca tranzitia la o economie de piata si investeste in principal in sectorul privat.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2058 ori
Citeste mai multe despre2008 600 berd de euro in mil pierderi record