Autostrada terminată cu 8 luni mai devreme, nou record în România: 113 kilometri între două mari orașe. "O mobilizare firească"

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 15:14
0 citiri
Autostrada terminată cu 8 luni mai devreme, nou record în România: 113 kilometri între două mari orașe. "O mobilizare firească"
Secțiune din nou autostradă construită în timp record FOTO Facebook/ Pro Infrastructură

Autoritățile de la Transporturi sunt la câteva ore de darea în trafic a unui segment de autostradă construit cu o viteză fără precedent în România: o medie de 4,6% lunar din totalul lucrării.

Ultimul tronson lipsă din drumul care va lega două orașe importante din România urmează să fie dat în trafic joi seară, 21 decembrie, sau cândva în cursul zilei de vineri, 22 decembrie, arată sursele Pro Infrastructura.

Este vorba despre segmentul între localitățile Chețani și Câmpia Turzii, în lungime de 15,9 kilometri, care va completa autostrada A3 între Târgu Mureș și Cluj.

"Șoferii vor merge pe 113 kilometri de autostradă continuă între Ungheni și Nădășelu.

Deschiderea cu 8 luni înainte de termen este un record național stabilit de cei doi constructori, Strabag și Geiger, după ce în martie 2021 ministrul Cătălin Drulă a "rupt pisica" reziliind contractul cu defuncta Straco și apoi a re-licitat rapid lotul.

Este o inaugurare curată, fără artificii birocratice și extinderi de termene din pix.

Contractul a fost semnat în 26.10.2022, are ordin de începere emis în 21.11.2022 și prevede 3 luni de proiectare și 18 de execuție, deci finalizare în august 2024. Lucrările au început în teren la sfârșit de noiembrie 2022 la aproximativ 38% stadiu fizic existent la data rezilierii.

Așadar, Strabag și Geiger au pus în teren ~60% din lucrările necesare pe cei 15,7 kilometri în ~13 luni, deci un ritm mediu de execuție de 4,6% pe lună. O mobilizare firească într-o țară modernă cu apă caldă permanentă, dar în România normalitatea de la alții este... anormală", se arată în postarea celor de la Pro Infrastructură.

...citeste mai departe despre "Autostrada terminată cu 8 luni mai devreme, nou record în România: 113 kilometri între două mari orașe. "O mobilizare firească"" pe Ziare.com

#autostrazi Romania, #Autostrada A3, #cluj targu mures, #inaugurare autostrada Transilvania , #Stiri Administratie