Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta:Vreau taxa "pe obraz gros" de 85% la salariile compensatorii de la fostele comisii ASF

Ponta:Vreau taxa "pe obraz gros" de 85% la salariile compensatorii de la fostele comisii ASF


Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca doreste taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a infiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), aratand ca nu e vorba de o impozitare, ci de o "taxa pe obraz gros".

"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de Euro dupa ce ai luat 20-30.000 de Euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie", a spus Ponta.

"Nu e impozitare, e o taxa pe obraz gros", a adaugat premierul. El a precizat ca e foarte posibil ca o decizie in acest sens sa fie luata marti, in sedinta de Guvern.

"O sa discut cu domnul Rusanu sa vad cine a cerut acele asa-zise salarii compensatorii, pe care tot ei si le-au dat - nu sunt prevazute in lege sau le-a dat cineva - si le-au dat ei, ei si le-au votat, iar acuma trebuie sa fie platite. Dupa ce ai lucrat la o institutie publica si ai avut 30.000 de Euro salariu pe luna, sa mai iei 20 de salarii compensatorii, e inacceptabil", a spus Ponta.

Cat castiga sefii ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaratiilor facute de premierul Ponta, fostul presedintele Daniel Tudor al CSA castiga 188.000 lei pe luna (40.000 euro), Carmen Negoita, fostul presedinte al CNVM - 80.000 lei pe luna (18.000 euro), iar Marian Sarbu, fostul sef al CSSPP , 14.000 euro.

In prezent, Tudor ocupa functia de vicepresedinte pe asigurari la ASF, iar Sarbu este membru neexecutiv la ASF.

Luand in calcul aceste cifre, rezulta ca fostul presedinte al CNVM Carmen Negoita ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, in timp ce fostii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.

Replica ASF: Autoritatea nu primeste bani de la stat

Personalul ASF nu este platit de la bugetul de stat, iar autoritate se autofinanteaza.

"Sursele de autofinantare provin din veniturile proprii, obtinute in principal din cote aplicate asupra pe tranzactiilor pe piata de capital, din taxele de autorizare si functionare aplicate sau din amenzi aplicate societatilor autorizate, supravegheate si reglementate", se arata intr-un comunicat transmis joi de ASF.

Salariile compensatorii achitate fostilor conducatori ai autoritatilor comasate in ASF, pana la 9 salarii in cazul CNVM sau pana la 19 salarii in cazul CSA, au fost platite de catre fostele institutii conform contractelor incheiate la inceputul mandatelor cu acestea.

"Conducatorii fostelor autoritati, aprobati de Parlamentul Romaniei pentru a face parte din conducerea executiva sau neexecutiva a ASF, nu vor primi salarii compensatorii in cazul in care mandatul lor va fi incheiat inainte de termenul contractual", se mai spune in comunicatul ASF.

ASF este condusa de Radu Rusanu, care primeste un salariu de 14.000 de euro pe luna.

Salariul prim-vicepresedintelui Daniel Daianu este de 95% din cel al presedintelui, iar cei trei vicepresedinti au un salariu lunar de 90% din salariul presedintelui.

Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare cate 3.600 euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1546 ori