Negritoiu: Greseala asiguratorilor este ca vand produse din ce in ce mai ieftine

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 10:00
2465 citiri
Negritoiu: Greseala asiguratorilor este ca vand produse din ce in ce mai ieftine

Greseala asiguratorilor, ca si intermediari, este ca vand produse din ce in ce mai ieftine fara sa informeze clientii ca un produs ieftin inseamna si un produs prost, a declarat, marti, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

"Piata RCA este o piata care a crescut, dar problema este ca nu cumperi pentru tine, ci pentru un tert necunoscut pentru ca nu stii peste cine dai cu masina. Noi cand am iesit pe strada, pe drumul public, trebuie sa fim constienti ca devenim responsabili pentru orice accident. Trebuie sa acordam aceeasi atentie si aceeasi grija cand cumparam un produs pentru un tert ca si cand l-am cumpara pentru noi. Cand te duci sa-si cumperi o haina, te uiti sa fie o haina de calitate, sa nu fie murdara. Cand cumperi un RCA, nu te intereseaza ce este in spatele acestuia daca l-ai cumparat de la un furnizor de RCA-uri care acopera despagubirea. Tendinta in RCA este sa se cumpere produsul cu cel mai mic pret. Greseala pe care o fac asiguratorii, ca si intermediari, este ca vand produse din ce in ce mai ieftine fara sa informeze clientii ca un produs ieftin inseamna si un produs prost", a atras atentia Negritoiu.

ASF a sugerat scaderea costurilor si comisioanele RCA

Seful ASF a mentionat, totodata, ca institutia pe care o conduce le-a sugerat asiguratorilor sa scada costurile si comisioanele in cazul RCA, dar fara sa li se spuna, insa, cu cat.

"Asiguratorii stabilesc preturile politelor obligatorii, in functie de risc. Calculele actuale trebuie sa acopere riscul de accidente si acoperirea daunelor. Noi (ASF, n.r.) putem spune, la nivel agregat, ca daunele nu sunt acoperite prin primele pe care le incaseaza, dar nu putem sa spunem cat trebuie sa creasca fiecare prima sau cu cat sa scada costurile. Pe noi ne intereseaza sa fie acoperite daunele pentru posesorii de polite si trebuie sa fie acoperite la timp. Noi o sa impunem asiguratorilor indicatori agregati ca ei sa-si faca o socoteala individuala pe polite, pe costuri si pe incasari sa poata sa acopere daunele.

Mai mult decat atat nu putem face. Le-am sugerat sa-si scada costurile, sa-si scada comisioanele, dar nu nu putem sa le spunem cu cat sa faca aceste lucruri. Eu imi propun sa ajungem la un echilibru pe piata asigurarilor, inainte de ianuarie 2016, cand piata se schimba fundamental prin introducerea normelor Solvency 2, care este un alt sistem de a monitoriza riscurile. O sa avem in curand un set de norme care trebuie sa protejeze pe termen mediu si lung consumatorul si ma refer la tert, la cel care beneficiaza de RCA", a spus Misu Negritoiu.

Publicatia Forbes organizeaza, marti si miercuri, la Bucuresti, evenimentul "Forbes CEE Forum - Reinventing growth in the emerging markets", in cadrul caruia participa reprezentanti de marca ai mediului economico-financiar din Romania.

#asf asigurari, #negritoiu asigurari , #Stiri Asigurari