Criza europeana ataca solvabilitatea asiguratorilor - Raport EIOPA

Luni, 11 Iunie 2012, ora 18:37
1657 citiri
Criza europeana ataca solvabilitatea asiguratorilor - Raport EIOPA

Solvabilitatea companiilor europene de asigurari a inceput sa se deterioreze usor din cauza nivelului scazut al dobanzilor si a turbulentelor de pe piata provocate de criza datoriilor din zona euro, a anuntat luni Autoritatea Europeana de Supraveghere in Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).

In raportul sau bianual privind stabilitatea financiara, EIOPA sustine ca primii 20 de asiguratori europeni (printre care se numara Allianz, Axa, Generali si Prudential) sunt intr-o stare financiara generala buna, in conditiile in care rezervele medii de capital sunt la 200% fata de minimul cerut, insa indicatorii lor de solvabilitate 'au inceput sa scada usor'.

Companiile de asigurari genereaza veniturile necesare cu care sa faca plati prin investitii in bonduri si actiuni, iar acest sector a avut de suferit in conditiile in care dobanzile scazute au redus randamentele generate de obligatiunile guvernamentale solide.

Potrivit EIOPA capacitatea companiilor de asigurari de a face fata acestui mediu de dobanzi reduse ar putea fi subminata de 'un esec al guvernelor de a-si stabiliza situatiile fiscale sau o solutionare distructiva a riscului valutar'. EIOPA a mai avertizat ca nivelul redus al dobanzilor afecteaza si contributiile fondurilor de pensii, ale caror plati depind de performanta fondurilor in care investesc.

Directiva Solvency II a Uniunii Europene va institui, din 2013, un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari. De asemenea, va armoniza standardele institutiilor de supraveghere in acest domeniu din cele 27 de state membre si va incuraja cooperarea intre acestea.

#solvabilitate asiguratori europeni, #raport asigurari EIOPA , #Stiri Asigurari