Asiguratorii, nepregatiti in cazul unei catastrofe. Ce solutii propune CSA

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:43
3116 citiri
Asiguratorii, nepregatiti in cazul unei catastrofe. Ce solutii propune CSA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) analizeaza posibilitatea securizarii Fondului de Garantare a societatilor de asigurare din Romania, deoarece exista un risc ridicat ca asiguratorii sa intre in incapacitate de plata, in cazul unui dezastru natural.

"Suntem in faza in care am aprobat de principiu in Consiliul CSA demararea acestei actiuni. A doua faza consta in contactarea mai multor reasiguratori importanti astfel incat sa fie acoperite toate aceste riscuri. La final vom alege reasigurator cu oferta cea mai buna pentru securizarea Fondului de Garantare, cu scopul de a functiona ca o plasa de siguranta in eventualele situatii de dezechilibru din piata asigurarilor, mai ales pe segmentul asigurarilor de incendiu, care includ si politele pentru locuinte", a spus vicepresedintele CSA, Cornel-Coca Constantinescu, in cadrul unei conferinte pe teme de specialitate.

Constantinescu nu spus care va fi modalitatea de "securizare" a Fondului de Garantare si nici de cand va intra in vigoare aceasta.

Oficialul a spus ca in 2011 a crescut volumul primelor subscrise aferente asigurarilor de locuinte, iar societatile de asigurare nu au fonduri suficiente pentru asigurarea riscurilor de catastrofa.

Fondul de Garantare are rolul de a plati din propriile disponibilitati creantele societatilor de asigurare aflate in procedura de faliment, obligatii care decurg direct din contractele de asigurari facultative si obligatorii incheiate de acestea in conditiile legii.

Practic, CSA intentioneaza sa reasigure Fondul de Garantare, care dispune in prezent de o suma de 200 de milioane de euro. Oficialul a spus ca securizarea Fondului de Garantare nu presupune marirea contributiilor pe care le au societatile de asigurari catre acest Fond.

Fostul sef al Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu, a declarat ca in cazul unui cutremur similar celui din 1977, ar exista daune de peste 4 miliarde euro iar asiguratorii nu ar face fata.

"In cazul unui cutremur ca cel din 1977, spun ceea ce spun de vreo 15 ani incoace - probabil va fi o selectie a societatilor de asigurare, dar din pacate vor ramane foarte multi clienti fara banii de despagubire. (...) Fondul de Garantare nu are fonduri suficiente pentru ce ar ramane neacoperit din asigurare si de aceea se si cocheteaza cu ideea reasigurarii Fondului, ceea ce va garantez ca ar fi o solutie extrem de costisitoare si ma intreb din ce bani se va plati asigurarea. Daca discutam de expunere calculata la un absolut minim pe cele mai optimiste scenarii posibile, expunerea in cazul unui cutremur de genul celui din 1977 fara discutii pt cei asigurati va depasi 4 miliarde de euro. Asta ar fi o dauna probabila calculata la un nivel absolut minim. Uitati-va acum cata reasigurare este cumparata" a declarat Cristian Constantinescu, citat de Hotnews.

Sursele financiare de constituire a Fondului de Garantare sunt sumele platite de asiguratori cu titlu de contributii, raportate separat de catre companii pentru activitatea de asigurari generale si, respectiv, pentru activitatea de asigurari de viata, sumele platite de companii cu titlu de majorari de intarziere pentru neachitarea la termen a contributiei datorate, precum si sumele rezultate din fructificarea disponibilitatilor Fondului.

In 2011, potrivit datelor din raportul anual al CSA, cotele de contributie stabilite au fost de 0,3% pentru asigurarile de viata si de 0,8% pentru asigurarile generale.

La nivelul anului 2011, veniturile totale ale Fondului de Garantare au fost de 100,2 milioane de lei, iar cheltuieli totale au atins 13,86 milioane de lei.

De ce nu sunt interesati asiguratorii sa vanda polite

Asiguratorii nu sunt interesati sa vanda politele obligatorii pentru locuinte, emise de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), din cauza comisionului redus pe care il incaseaza, a declarat vicepresedintele UNIQA Asigurari, Romeo Jantea.

"Lipsa de interes a asiguratorilor pentru vanzarea acestor polite este un lucru normal, in conditiile in care ei abia reusesc sa isi vanda propriile polite in contextul economic actual. Nu cred ca vom vedea asiguratori interesati sa vanda aceste polite obligatorii in conditiile actualului nivel al comisionului incasat", a spus Jantea la o conferinta pe teme de specialitate.

Comisionul pentru intermedierea unei polite de asigurare obligatorie este de 10% din valoarea primei, respectiv un euro sau doi euro pe an, in functie de tipul constructiei.

Jantea a adaugat ca, fiind obligatorii, politele emise de PAID trebuie incheiate, nu vandute.

"Spre exemplu, orice proprietar de locuinta are si un contract de furnizare a energiei electrice, prin intermediul careia achita si taxa pentru radio. in acest mod ar putea fi colectata si prima de asigurare pentru polita emisa de PAID", a spus Jantea.

Proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise in iulie 2010.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Politele emise de PAID sunt vandute fie online, fie prin intermediul actionarilor, prin reteaua de distributie a acestora, activitate pentru care este incasat un comision.

In 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei. La finele lunii septembrie, portofoliul PAID numara la 302.180 de polite, de la un maxim 800.000 in august 2011.

#risc catastrofa asiguratori, #polite asigurari locuinte, #Fond Garantare asigurari, #asigurare locuinta cutremur , #Stiri Asigurari