Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ASF a sanctionat companiile de asigurari pentru nereguli in contracte

ASF a sanctionat companiile de asigurari pentru nereguli in contracte


Autoritatea de Supraveghere Financiara a amendat Uniqa Asigurari de Viata cu 40.000 de lei, iar Gothaer si Grawe Romania au fost sanctionate cu avertisment scris, in urma unor controale periodice efectuate la societatile respective.

Potrivit comunicatului, Consiliul ASF a decis in sedinta din 9 octombrie 2019 sanctionarea societatii Uniqa Asigurari de Viata cu amenda in cuantum de 40.000 de lei, in principal pentru deficiente ce tin de functionalitatea mecanismelor de control intern instituite la nivelul societatii.

"Astfel, a fost constatat faptul ca pentru anumite produse de asigurare nu au fost furnizate detinatorilor de polite toate informatiile privind conditiile contractului de asigurare sau au fost furnizate intr-o maniera neconforma, iar in unele cazuri modalitatea de calcul a primelor de asigurare nu a fost realizata pe baze actuariale general acceptate. Societatea are obligatia sa transmita ASF un plan de masuri in vederea remedierii aspectelor constatate si implementarii unor mecanisme de control intern care sa asigure un cadru general de control intern adecvat", se spune in comunicat.

Consiliul ASF a decis, in sedinta mentionata, sanctionarea cu avertisment scris a societatii Gothaer Asigurari Reasigurari, in principal pentru anumite deficiente ce tin de modalitatea de reflectare in procedurile interne a anumitor activitati desfasurate la nivelul societatii. De asemenea, societatea a fost sanctionata si pentru disfunctionalitati in elaborarea/prezentarea unor documente pe care aceasta are obligatia sa le intocmeasca, potrivit legislatiei in vigoare. Societatea are obligatia de a intocmi si de a transmite ASF un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate.

De asemenea, institutia a hotarat sanctionarea cu avertisment scris a companiei Grawe Romania Asigurare, pentru calculul eronat al obligatiilor legale privind contributia la Fondul de Garantare a Asiguratilor, privind taxa RCA si taxa de functionare.

Societatile au dreptul de a contesta sanctiunea in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei Consiliului ASF.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2571 ori
Citeste mai multe despresanctiuni companii asigurari