Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum au grija de sanatate romanii si ce pot invata de la nemti - Interviu cu Heribert Kailbach, MediHelp

Cum au grija de sanatate romanii si ce pot invata de la nemti - Interviu cu Heribert Kailbach, MediHelp
Sanatatea este cel mai de pret bun al omului, spune o vorba din batrani, dar ce te faci cand nu ai destui bani sa-ti ingrijesti de sanatate, in caz de Doamne fereste?

In general, sistemul public de sanatate din tara noastra a fost blamat pe indelete in ultimul deceniu, chiar daca exista si exceptii fericite. Cotizezi, dar parca tot degeaba, cand in caz de forta majora tot la buzunarul tau si al familiei ajungi.

Daca vrei sa ai acces la clinici private din Romania sau din strainatate fara a baga mana pe loc si pana la cot in bugetul familiei, ar trebui sa-ti faci o asigurare de sanatate - asa vei putea beneficia si tu de cele mai bune servicii medicale.

Suntem inca la inceput de drum in aceasta privinta, in Romania, dar Heribert Kailbach, noul director de Marketing si Vanzari MediHelp Romania, sustine intr-un interviu acordat Business24 ca are mari sperante ca lucrurile vor intra pe un fagas normal, atat in ceea ce priveste gradul de constientizare a nevoii de asigurare a sanatatii, cat si in privinta ofertei venite in intampinarea pacientilor romani.

Din punct de vedere profesional, cat de provocatoare se dovedeste a fi noua misiune asumata de dumneavoastra in cadrul companiei MediHelp?

Este o provocare si o aventura in acelasi timp. Insa, sectorul asigurarilor private de sanatate nu este unul complet nou pentru mine. La inceputul carierei mele in banking (in perioada cand am lucrat pentru Volksbank Sindelfingen, astazi Vereinigte Volksbank AG), am fost, totodata, implicat activ in activitatile de vanzare a asigurarilor catre clientii privati.

Desigur, vorbim despre o situatie diferita acum deoarece asigurarile de sanatate reprezinta principala preocupare pentru mine.

Piata asigurarilor private de sanatate este una competitiva si complexa, care necesita invatare si cercetare continua. Simt ca am urcat o treapta mai sus cu aceasta noua oportunitate alaturi de MediHelp.

De ce o consider o provocare? Pentru ca, in cele din urma, MediHelp este cel mai important furnizor de asigurari de sanatate private din Europa Centrala si de Est.

De ce o aventura? Sa ma aflu in "cockpitul" unui plan international de crestere este incitant si satisfacator.

Cum ati caracteriza piata de asigurari private de sanatate din Romania comparativ cu cele din tarile vecine (Ungaria, Bulgaria), dar si cu exemplul dat de statele din Europa de Vest?

In opinia mea, piata asigurarilor de sanatate din Romania are un potential de dezvoltare extraordinar. In acelasi timp, este impresionant de urmarit procesul de inovare in serviciile medicale locale.

Sistemele de sanatate din Europa Centrala si de Est erau, in mare parte, centralizate, motiv pentru care pacientii erau privati de optiuni atunci cand se confruntau cu o problema medicala.

Asigurarile de sanatate sunt percepute, de cele mai multe ori, ca o optiune medicala premium, in loc sa fie privite ca o necesitate medicala, care le ofera pacientilor alternative la sistemul public de sanatate.

Din fericire, putem observa o schimbare a acestei tendinte: publicul incepe sa perceapa asigurarile de sanatate ca pe un "must-have", care permite accesul pacientilor la o multitudine de posibilitati medicale de inalta calitate.

Situatia difera de la o tara la alta. Spre exemplu, in Ungaria, sectorul asigurarilor private de sanatate este destul de neglijat. Acoperirea este privita ca un supliment al politelor de asigurare de viata sau in caz de accident.

Pe de alta parte, in Germania, piata asigurarilor private de sanatate este deservita de 44 de companii de asigurari si exista combinatii premium accesibile oricarui buget. In general, planurile private de sanatate includ o mare varietate de tratamente medicale si dentare, care acopera o arie geografica larga.

Pe langa piata asigurarilor private, exista 124 de companii de asigurari (numite gesetzliche Krankenkassen) de stat. O persoana poate opta pentru o asigurare privata de sanatate doar in cazul in care venitul depaseste o anumita suma, in caz contrar, persoana respectiva va beneficia de o asigurare de sanatate de la stat.

Piata asigurarilor private din Romania se lupta pentru o cota mai mare dintr-o piata care este in continua crestere. Totodata, aceasta piata este sustinuta de un numar ridicat de pacienti romani care opteaza pentru sistemul medical privat, in locul celui public.

Sistemele de sanatate sunt structurate si finantate in feluri diferite in tarile din Uniunea Europeana. Societatea deja recunoaste nevoia unor servicii medicale de calitate la costuri accesibile, care este, pana la urma, o nevoie de baza.

Misiunea MediHelp este tocmai promovarea acestui concept.

Odata cu preluarea functiei ati declarat ca veti incerca sa pozitionati asigurarile medicale ca pe un "must have" in randul clientilor-cheie din Romania. Care sunt acestia si care a fost raspunsul lor in timp la oferta MediHelp?

In primul rand este foarte important sa crestem gradul de constientizare in ceea ce priveste beneficiile asigurarilor de sanatate, precum: acces nelimitat la doctori reputati, la proceduri medicale inovatoare si la o retea extinsa de furnizori, dar si la acoperirea perioadei de spitalizare si la rambursarea costurilor. In cazul companiilor, cheltuielile cu asigurarile de sanatate sunt deductibile.

Clientii-cheie pentru noi sunt atat corporatiile, cat si persoanele fizice. Asigurarea de sanatate este o solutie medicala potrivita pentru orice persoana care doreste acces la ingrijire medicala de calitate, atat in Romania, cat si oriunde calatoreste.

In ultimii ani a existat un curent favorabil in randul asiguratilor romani de a efectua tratamente oncologice in diverse clinici din strainatate, Turcia fiind una dintre destinatiile preferate. Care este situatia in piata in acest moment si ce alte servicii medicale au atras atentia asiguratilor din Romania?

Aceasta practica de a calatori in strainatate pentru servicii medicale a devenit extrem de populara, in special atunci cand anumite metode de tratament nu sunt disponibile sau accesibile ca pret in tara respectiva. Turcia nu este singura astfel de destinatie, acum pacientii pot avea acces la centre medicale de top din intreaga lume.

Spre exemplu, pacientii oncologici au posibilitatea de a opta pentru tratament de inalta calitate la unul dintre spitalele acreditate la nivel international din Germania, Austria, Anglia sau Franta. Planul nostru de asigurare va acoperi costurile medicale ale pacientului, indiferent de institutia medicala sau de tara.

Totodata, putem oferi asistenta in alegerea celei mai potrivite solutii medicale pentru fiecare caz.

Ati apelat pana in prezent la serviciile unei clinici din Romania? Care au fost impresiile dvs.?

Datorita efortului comun al sectorului privat si public de sanatate, in sistemul medical din Romania se observa imbunatatiri semnificative.

Pacientii romani trebuie sa constientizeze necesitatea si importanta unei asigurari private de sanatate, deoarece ofera acces la servicii medicale atat private, cat si de stat, in Romania sau oriunde in lume, pentru ca pacientul sa se poata concentra pe problema medicala si nu pe sursa de finantare.

MediHelp ofera o acoperire de peste un milion de euro pe an pentru fiecare membru, acoperirea costurilor de spitalizare, evacuare aeriana, acoperirea costurilor pentru tratament oncologic, servicii de transplant, servicii medicale in ambulatoriu, acces la orice clinica medicala din lume si servicii de urgenta 24/7.

Totodata, cred cu tarie ca o strategie guvernamentala clara trebuie sa incurajeze dezvoltarea unei infrastructuri medicale private, in special la nivelul oraselor mici.

Pacientii romani trebuie sa faca o distinctie clara intre abonamentele medicale si asigurarile private de sanatate. In special pentru ca prima are o valoare limitata, iar cea de-a doua iti ofera un univers de posibilitati.

Esenta asigurarilor private de sanatate este aceea ca reprezinta o investitie facuta astazi si care te va ajuta in momente dificile de viata, fie ca este vorba despre probleme de sanatate care pot aparea in urmatoarele zile, luni sau ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 23761 ori