Si cu casa distrusa, si cu asigurarea ciuntita: un nou proiect ASF

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 16:54
3437 citiri
Si cu casa distrusa, si cu asigurarea ciuntita: un nou proiect ASF

Incheierea contractelor de asigurare a locuintelor a devenit obligatorie in Romania cu scopul declarat de ocrotire materiala a bunurilor. Chiar si asa, companiile de asigurari urmaresc sa isi reduca responsabilitatile si vor ca pe langa polita de asigurari, clientul sa suporte si o participatie la dauna.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ia in calcul introducerea unei fransize la asigurarile obligatorii pentru locuinte, ceea ce ar presupune o obligatie de plata si din partea asiguratului in cazul materializarii unuia din riscurile acoperite de polita de asigurare.

Consecintele unei astfel de masuri nu sunt favorabile potrivit analistului Mircea Cosea contactat de Business24, deoarece clientul se va teme ca va trebui sa dea mai multi bani si va ajunge la concluzia ca nu are siguranta in compania la care se asigura, din moment ce aceasta ii cere lui o participare.

"Este un lucru care merge in sens contrar cu evolutia pe care ar trebui sa o avem. Masura pe care ASF vrea sa o introduca nu este corecta pentru ca din nou protejeaza asiguratorii, iar in conditiile in care Romania sufera de mai bine de 5 ani de zile de o reducere substantiala a veniturilor populatiei, este foarte greu de presupus ca populatia ar putea sa contribuie cu un anumit procent la daunele pe care asigurarea ar trebui sa le dea," a declarat analistul economic Mircea Cosea.

De regula, introducerea fransizei in contractul de asigurare ofera o reducere a primei, deci a pretului asigurarii. Chiar daca in momentul incheierii contractului costul s-ar putea sa fie mai mic pentru clinet, in eventualitatea unei despagubiri, acesta este mai mare pentru ca el va participa cu un procent din suma considerata necesara pentru reparatii.

Cum se apara autoritatile

"Vrem sa preintampinam situatiile cand cheltuielile pentru asiguratori sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul si sa diminuam fraudele. Micile stricaciuni ale locuintei nu vor mai fi despagubite la prima mana. Fransiza va fi extrem de mica, simbolica. Este o varianta mai lejera pentru asigurat decat cresterea primei de asigurare", a declarat Daniel Tudor, fostul vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Contactatii de Business24, reprezentantii Asociatiei pentru Promovarea Asigurarilor si-au spus parerea cu privire la importanta introducerii unei fransize la asigurarile obligatorii pentru locuinte.

"Ceea ce este cu adevarat important in acest moment este ca toti sa intelegem ca, fara o polita de asigurare, nimeni nu ne va mai putea ajuta in cazul in care un cutremur sau o inundatie afecteaza casele in care traim. Desigur ca specialistii isi fac, la randul lor calcule, de de aici si discutiile legate de introducerea fransizei la politele obligatorii. Insa toate acestea sunt cumva secundare in comparatie cu ideea centrala: asigurarea locuintelor este obligatorie prin lege" a declarat Alexandru Ciuncan, Secretar General APPA.

Fransiza, un privilegiu dat societatilor de asigurari

Potrivit analistului economic, cei mai privilegiati actori economici ai Romaniei de azi sunt societatile de asigurari, care nu numai ca nu isi respecta intodeauna obligatiile, mai sunt si protejati deoarece niciodata nu s-au luat masuri si nici nu s-a analizat cu atentie ce se intampla pe piata asigurarilor, o piata foarte mare si foarte bogata.

"Este o masura cu un caracter aproape abuziv, o masura care in conditiile actuale ale romaniei nu trebuie luata, Aceste conditii tin seama de 2 lucruri: faptul ca Romania, nefiind pregatita, sufera din ce in ce mai mic de orice fel de catastrofa naturala (mica, mare sau foarte mare), iar in al doilea rand, pentru ca este inca o masura de protejare a asiguaratorilor care tariesc in Romania mai bine decat oricine. Au introdus din ce in ce mai multe feluri de metode si de prevederi care le-au asigurat din ce in ce mai multe privilegii", sustine Cosea.

Acesta este de parere ca autoritatea de supraveghere a pietei trebuie sa fie mult mai atent si sa nu introduca cetateanul in acest joc care devine din ce in ce mai periculos, avand in vedere ca Romania nu este pregatita sub nici o forma pentru o catastrofa naturala (de nici o natura, de la inundatii pana la cutremure).

Controlul bonitatii, responsabilitatea autoritatii de supraveghere

Analistul economic considera ca trebuie sa aibe loc o actiune de reglementare si de control mult mai sctrict a asiguratorilor cu privire la capacitatea de plata a acestora.

"Trebuie verificat in ce masura aceste societatii de asigurari au aparut, fie ca sunt romanesti, fie ca sunt sucursale ale altora din afara si daca au au capacitati si expunere pentru a putea prevedea riscurile" completeaza Cosea.

Analistul considera ca este necesar inlaturarea unor abuzuri care se fac aproape "in subteran", fara sa stie lumea, si da ca exemplu cazul din localitatea Izvoarele, unde asiguratori au venit cu o metoda absolut ilegala, aceea de a rascumpara politele la preturi foarte mici.

#cost asigurare, #asigurare obligatorie locuinta, #polita asigurare, #fransiza asigurare , #Asigurare obligatorie