Erste: Investitorii s-ar putea intoarce la actiunile defensive din sectorul farma in 2010

Joi, 04 Februarie 2010, ora 14:46
1538 citiri
Erste: Investitorii s-ar putea intoarce la actiunile defensive din sectorul farma in 2010

Sectorul farmaceutic de la bursele din Europa Centrala si de Est ar putea reintra in atentia investitorilor in 2010, tinand cont de natura defensiva a emitentilor din acest sector, dupa ce actiunile farma au fost ocolite anul trecut, potrivit unei analize a Erste Group, informeaza NewsIn.

"In continuare, natura lor defensiva va fi atat in favoarea, cat si in defavoarea actiunilor farma din ECE. Previziunile pentru T1 2010 arata ca investitorii vor prefera sectoarele ciclice, investitiile in titlurile farma urmand sa fie marginalizate. Cu toate acestea, deoarece conditiile economice raman fragile si impactul incetinirii economice va continua sa se reflecte in rezultatele sectoarelor ciclice, am putea asista la o reorientare a investitorilor catre titlurile defensive, spre finalul anului. In acel moment credem ca sectorul medical - si in special jucatorii din sectorul de generice - ar trebui sa se afle printre optiunile preferate", explica Vladimira Urbankova, analist pentru sectorul farma in cadrul Erste Group.

Analistii Erste considera ca perspectivele farmaceutice din Europa Centrala si de Est sunt mai degraba incurajatoare, deoarece se asteapta la o revenire a cresterii pe toate pietele majore din regiune, inclusiv pe pietele care au avut cel mai mult de suferit anul trecut, cum ar fi Ucraina.

In ceea ce priveste actiunile companiilor locale monitorizate de Erste in sectorul farma, estimarile de profitabilitate sunt negative, intrucat companiile romanesti vor fi afectate de inrautatirea comportamentului de plata si de impozitele pe vanzari introduse recent in Romania.

In acest context, analistii grupului austriac recomanda reducerea expunerii pe actiuni Antibiotice Iasi (ATB), revizuind totodata pretul tinta la 0,624 lei/actiune, sub actuala cotatie din piata.

Pe de alta parte, titlurile Biofarm (BIO) au un potential de crestere limitat, in conditiile in care pretul tinta a fost revizuit la 0,222 lei/actiune, cu doar 5% peste nivelul actual din piata.

Analistii Erste recomanda in cazul acestui emitent "pastrare". 

 

#investitori, # actiuni, # farma, # erste , #stiri Antibiotice Iasi