Tarile membre G20 se reunesc la Berlin

Joi, 19 Februarie 2009, ora 13:10
2226 citiri
Tarile membre G20 se reunesc la Berlin

Cancelarul Angela Merkel a invitat sefii de stat si de guvern din tarile europene membre G20, pentru a pregati reuniunea primelor 20 de economii din lume, care va avea loc la Londra, informeaza AFP.

 

Merkel i-a invitat si pe seful Eurogrup, pe cel al Comisiei Europene, al Bancii Centrale Europene si pe liderii spanioli si olandezi.

Cancelarul german l-a invitat pentru fotografia de familie si pe premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene. Aceasta este o metoda pentru a le oferi garantii cehilor, care suspecteaza Franta ca vrea sa submineze presedintia lor, prin critici voalate si prin promovarea unui "guvern economic" al Zonei euro, din care Praga nu face parte.

Topolanek va avea intalniri bilaterale cu Merkel si cu presedintele francez Nicolas Sarkozy la Berlin, a anuntat el miercuri. "Sunt nerabdator sa ma intalnesc cu Nicolas", a subliniat el intr-un comunicat, exprimandu-si speranta ca "aceasta reuniune va pune capat speculatiilor mediatice" privind o disputa intre Paris si Praga. Dincolo de demonstratia de unitate, economistii sunt rezervati in ceea ce priveste rezultatele summitul de la Berlin.

"Nu ma astept la nimic special", spune Aurelio Maccario, economist la banca Unicredit. "Ma tem ca nu trebuie sa ne asteptam la mai mult decat o declaratie de intentie", afirma si Holger Schmieding, de la Bank of America. Discutiile, cel putin cele de culise, nu vor duce la o depasire a disputelor privind protectionismul si a lipsei de coordonare a planurilor de relansare nationale.

Tensiunile s-au intensificat dupa ce Franta a anuntat un plan de sustinere financiara pentru constructorii nationali de automobile, criticat atat de Berlin, cat si de Praga si de Bruxelles. Liderii europeni vor discuta si despre reglementarea pietelor financiare. "Ma astept la cateva progrese semnificative in ceea ce priveste regulile globale pentru sectorul bancar si pentru transparenta", potrivit lui Maccario. Berlinul si Parisul vor pune accent si pe denuntarea paradisurilor fiscale, numite si "centre necooperative".

Pe ordinea de zi vor mai figura si remuneratiile directorilor de banci si gestionarea activelor "toxice", titluri financiare care si-au pierdut valoarea. Dupa reuniunea de la Berlin si inainte de cea de la Londra, europenii vor putea sa mai discute la summit extraordinar al UE, din 1 martie, urmat de cel ordinar din 19 si 20 martie. Ministrul german de finante, Peer Steinbruck, a lansat miercuri un avertisment in legatura cu aceasta "reuniunita". El a cerut masuri concrete de la summitul G20, adaugand: "Trebuie sa fim atenti ca aceasta succesiune rapida de summituri sa nu genereze asteptari care nu vor fi indeplinite". La randul sau, premierul britanic Gordon Brown si-a exprimat speranta ca G20 sa duca la un "compromis in care fiecare continent sa isi accepte responsabilitatile si obligatiile sa actioneze".

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#europeni, #g20, #summit, #dispute, #protectionism, #angela merkel, #guvern, #tari, #economii , #stiri Angela Merkel