Speculatorii, vinovati de criza din Grecia

Vineri, 07 Mai 2010, ora 17:50
1429 citiri
Speculatorii, vinovati de criza din Grecia

Liderii europeni acuza speculatorii financiari pentru declansarea crizei din Grecia si deprecierea euro, dar identificarea lor este dificila, din cauza mecanismelor complexe ale pietei, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a alaturat grupului de critici, denuntand "zvonurile intolerabile" si "speculatiile iresponsabile" de pe piete, referitoare la un posibil faliment al Spaniei.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca "refuza sa lase speculatiile sa destabilizeze dupa voie orice tara".

De asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vrea sa impiedice bursa sa devina "terenul de joaca al speculatorilor", in timp ce cancelarul german Angela Merkel a evocat "o lupta a politicului cu pietele".

In Franta, presedintele autoritatii de reglementare a pietei bursiere, Jean-Pierre Jouyet, a declarat "razboi", vineri, celor care au avut un comportament incorect, pe care vrea sa ii identifice cu ajutorul Directiei pentru informatii interne.

"Indiferent daca sunt banci franceze sau straine, fonduri de investitii din Paris, Berlin sau Londra, ii vom identifica, ancheta si sanctiona pe cei vinovati", a spus Jouyet.

Reactia scoate in evidenta fondul problemei, faptul ca, desi toata lumea condamna speculatorii, nimeni nu stie cine sunt. 

Comisarul pentru servicii financiare, Michel Barnier, a reiterat la randul sau intentia de a identifica comportamentele incorecte.

Liderii europeni au luat deja masuri pentru readucerea moralitatii si transparentei in sectorul financiar.

In decembrie, in UE urmeaza sa intre in vigoare noi reguli privind functionarea agentiilor de rating, in timp ce au loc inca negocieri referitoare la activitatea fondurilor de investitii speculative.

#europeni, #grecia, #lideri , #stiri Angela Merkel

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”
  10. România pune piciorul în prag: S-a opus unui proiect major al Uniunii Europene