Seful FMI trebuie sa fie un european - Angela Merkel

Joi, 19 Mai 2011, ora 15:09
1296 citiri
Seful FMI trebuie sa fie un european - Angela Merkel

Seful FMI trebuie sa fie un european, care sa duca la bun sfarsit mandatului lui Strauss-Kahn, considera cancelarul german, Angela Merkel, anunta Mediafax.

Sunt de parere ca ar trebui sa propunem un candidat european. Desigur, in prezent au loc discutii despre asta, nu voi da vreun nume, dar vom discuta chestiunea in interiorul Uniunii Europene. Este desigur de mare importanta sa gasim o solutie rapida", a aratat Merkel.

Cursa pentru sefia FMI se da intre Europa, care a ocupat in mod traditional postul, si marile economii emergente, care doresc sa-si consolideze influenta asupra politicilor economice mondiale dupa ce au devenit, in ultimii ani, motoarele de crestere ale economiei globale.

Mandatul lui Strauss-Kahn s-a incheiat cu 17 luni inainte de termen odata cu demisia acestuia, anuntata joi de institutie.

Potrivit Reuters, principalii potentiali succesori ai lui Strauss-Kahn din partea Europei ar putea fi ministrul francez al economiei si finantelor, Christine Lagarde, si guvernatorul Bundesbank, Axel Weber.

De cealalta parte a baricadei, tarile emergente i-ar putea propune pe Kemal Dervis, fost ministru al economei in Turcia, creditat cu salvarea tarii de la marginea prapastiei in 2001 printr-un acord cu FMI, Agustin Carstens, actual guvernator al bancii centrale a Mexicului si fost director general adjunct al FMI in perioada 2003-2006, sau pe Arminio Fraga, considerat unul dintre cei mai de succes presedinti ai bancii centrale a Braziliei.

Un alt potential candidat ar fi canadianul Mark Carney, seful Bancii Canadei, al carui nume a circulat in ultimele zile in presa locala. Premierul canadian Stephen Harper a declarat ca Carney ar fi un sef "grozav" al FMI.

#angela merkel, #director fmi, #dominique strauss kahn, #fmi, #sef fmi , #stiri Angela Merkel