Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza din zona euro ar putea afecta revenirea economiei globale

Criza din zona euro ar putea afecta revenirea economiei globale

Zona euro nu a convins inca investitorii ca problema datoriilor este sub control, iar propagarea crizei in alte state ar putea afecta revenirea economiei globale, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), Naoyuki Shinohara, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

"Deocamdata se pare ca propagarea crizei datoriilor din Europa in zone din afara regiunii este limitata. Cu toate acestea, daca problemele legate de datoriile statelor europene se vor amplifica, trebuie sa avem in vedere ca aceasta situatie poate aduce riscuri negative serioase", a afirmat Shinohara.

Liderii europeni au indicat ca sunt pregatiti sa-si amplifice eforturile de a limita criza care a aparut anul trecut, din cauza careia Grecia si Irlanda au fost nevoite sa ceara ajutor fianciar. Cancelarul german, Angela Merkel, si-a exprimat in aceasta saptamana determinarea de a lua orice masura este necesara pentru a combate turbulentele din zona euro.


Yeldurile cerute de investitori pentru a cumpara obligatiuni elene si irlandeze, in locul celor germane, raman foarte ridicate, in pofida pachetelor de salvare, a subliniat oficialul FMI.


"Aceasta inseamna ca scepticismul pietelor legat de sustenabilitatea datoriilor nu a fost inlaturat. Este important ca tarile sa-si reduca deficitele bugetare, insa ele trebuie sa rezolve si problemele structurale, inclusiv sprijinirea cresterii economice si reducerea somajului", a spus el.


Euro s-a depreciat in fata dolarului ca urmare a declaratiilor lui Shinohara.


"Anuntarea masurilor pe care le-ar putea lua oficialii Uniunii Europene in privinta majorarii capacitatii fondurilor de sustinere ale statelor de la periferie ar putea dura ceva timp. As fi mai degraba tot un vanzator de euro", a afirmat Mansoor Mohi-uddin, analist la UBS.


Shinohara a gestionat politica valutara a Japoniei in perioada iulie 2007-iulie 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1061 ori
Citeste mai multe desprezona euro investitori economia globala